En aquesta onzena legislatura, el debat sobre les escoles concertades que segreguen per sexe centrarà de nou l'actualitat política del Parlament. I el focus estarà posat tant en la CUP, lligada a l'acord amb JxSí, com en ERC, que s'integra dins de la coalició.

El primer cara a cara per aquesta qüestió tindrà lloc avui mateix durant el ple, ja que el PP ha presentat una moció. Els populars insten la Generalitat a "mantenir els concerts educatius d'aquells centres que presten el Servei d'Educació de Catalunya de manera respectuosa amb la normativa –la Llei d'Educació de Catalunya– i els criteris legalment establerts per a l'accés i el manteniment dels esmentats concerts".

Entre aquests concerts educatius, hi ha els que separen nens i nenes. En concret, són 16 els centres educatius a Catalunya que segreguen per sexe. Tots vinculats a l'Opus Dei. La Generalitat subvenciona anualment aquestes escoles amb uns 30 milions d'euros, segons expliquen fonts parlamentàries. De fet, tot i les retallades d'aquests últims anys en educació, les ajudes públiques a aquests centres gairebé no han disminuït.

Acabar amb els concerts educatius

En aquest sentit, el PSC ha registrat una proposició de llei per modificar la llei catalana i reforçar els fonaments de la igualtat, l'equitat i la justícia social. Els socialistes volen modificar el redactat d'un dels principis ordenadors de la prestació del Servei d'Educació de Catalunya, concretament el "principi de coeducació" per "escolarització mixta". L'objectiu és que el redactat no deixi cap confusió, com fins ara ha succeït, segons fonts del partit. Aquest requisit suposaria una nova condició pels centres concertats que vulguin mantenir les ajudes públiques.

Els socialistes preveuen en el text que si en el termini d'un any aquestes escoles que segreguen per sexe no s'han adaptat, llavors el departament els hi podrà suspendre el concert. El text és molt semblant al que ja van presentar al 2014. Només es dóna més marge a l'adaptació perquè passa de sis mesos a un any. La proposta, però, va ser tombada per CIU i PP.

No obstant, no només els socialistes volen tractar aquest tema. S'uneixen a CSQP que també el posarà de nou sobre la taula. De fet, la coalició d'esquerres ja va presentar al desembre una proposició de llei per suprimir els concerts a les escoles que segreguen. En aquest sentit, també la CUP els hi dóna, "a priori", suport. Sempre que siguin "propostes realitzables i no pas un gest de propaganda", asseguren des de la formació. Els cupaires sempre han defensat que aquest tipus d'escoles "no es mereixen" les ajudes.

ERC i CUP, a prova

Malgrat l'intent dels grups per suprimir els concerts a les escoles que segreguen, les seves propostes poden tenir poc recorregut. En comissió, la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ja ha al·legat que la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) i el programa electoral de JxSí el 27S preveuen aquests concerts educatius. Per tant, no tenen cap intenció de modificar la normativa. Per tant, aquest debat servirà bàsicament per posar a prova un cop més l'acord entre JxSí i la CUP, ja que l'educació concertada va ser un dels cavalls de batalla durant les negociacions. De fet, aquest punt no es va incloure en el pla de xoc perquè "ells (JxSí) no van voler", asseguren fonts cupaires. "Nosaltres ho vam intentar al màxim", insisteixen.

També es posarà a prova el paper d'ERC dins de JxSí, ja que els republicans estan en contra d'aquests concerts educatius. De fet, van votar a favor de la proposta socialista del 2014. Per tant, caldrà veure ara quin posicionament adopten. Si com a companys de Convergència, comparteixen la seva defensa d'aquest tipus d'escoles, o si pel contrari, marquen distancia. De fet, veus cupaires creuen que JxSí no es "dividirà" perquè ERC no es vol enfrontar i té un actitud "molt còmplice".