En ple conflicte internacional per la invasió russa a Ucraïna i amb el sobtat i criticat cediment de Pedro Sánchez davant les autoritats marroquines sacrificant l'autodeterminació del poble sahrauí, un conflicte vell però vigent s'incorpora a l'agenda política. Aquest dilluns els grups parlamentaris d'ERC, CUP i comuns han presentat una proposta de resolució que busca que el Parlament reconegui que el sistema que aplica Israel contra Palestina "és contrari al dret internacional i equival al crim d'apartheid", i també que condemni la vulneració dels drets humans "i totes les pràctiques equivalents a l'apartheid contra la població palestina". 

La proposta de resolució l'han elaborat els tres grups incorporant les conclusions dels informes d'Amnistia Internacional i Human Rights Watch sobre la situació a Palestina, que també han participat a la roda de premsa conjunta d'aquest dilluns que els grups han protagonitzat al faristol del Parlament. El text també inclou el compromís que el Parlament es comprometi, com a mínim un cop a l'any, a que Amnistia i Human Rights Watch compareguin en comissió parlamentària per exposar les conclusions del seu informe sobre els drets humans a Palestina i Israel. 

No és tot. El text que ERC, CUP i comuns volen que s'aprovi també insta a la Generalitat a donar suport a les entitats que treballen al terreny en la defensa dels drets humans, i que no doni suport ni presti ajuda ni assistència perquè aquesta situació és dilati: "Utilitzar totes les eines polítiques i diplomàtiques possibles per a garantir que les autoritats israelianes implementin les recomanacions formulades en els informes d'Amnistia Internacional i Human Rights Watch, i garantir que els drets humans es posin al centre de tots els acords bilaterals i multilaterals amb les autoritats israelianes", una demanda que també volen que la Generalitat traslladi al govern espanyol.

Roda de premsa Palestina

Roda de premsa per presentar la proposta al Parlament amb diputats d'ERC, CUP i comuns / Fotografia: @ProuComplicitat

Suspendre la cooperació en armes

Durant la roda de premsa el director d'Amnistia a Espanya, Esteban Beltrán, ha explicat que les conclusions del seu informe emfatitzen la necessitat que els governs d'arreu del món revisin els acords bilaterals que tenen amb Israel, i ha assegurat que els governs d'Israel "han mantingut un sistema de lleis, polítiques i pràctiques concebudes per oprimir i dominar la població palestina". 

Per la seva banda el director d'Incidència d'Human Rights Watch, Bruno Estagno, ha assegurat que el seu informe determina que les autoritats israelianes cometen "crims contra la humanitat" al territori palestí, i ha instat els estats que formen part de l'Estatut de Roma a cooperar amb la investigació de la Cort Penal Internacional "per determinar si s'estan cometent crims contra la humanitat" contra el poble palestí. També ha demanat als estats que suspenguin la "cooperació en venda d'armes o en matèria de seguretat si es determina que s'estan cometent crims contra la humanitat, apartheid i persecució en territori palestí ocupat".