El president del grup d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ha condicionat la investidura de Pedro Sánchez a una mesa de negociació entre governs "sense condicions ni vetos" que tingui un calendari i "garanties". En una entrevista al Via Lliure de Rac1, Sabrià ha refermat que avui el partit està en el 'no' a Sánchez perquè amb les condicions inicials "no hi ha cap manera que ERC es pugui abstenir". Sabrià ha afegit que aquesta mesa l’ha de liderar Quim Torra “per un tema de respecte institucional”.

D'altra banda, després d'escoltar les declaracions del diputat del PSC José Zaragoza a Catalunya Ràdio, Sabrià ha situat ERC "més lluny" d'investir Sánchez i ha criticat que els socialistes catalans es "carreguin" la immersió lingüística i, en canvi, no siguin capaços de parlar de "la solució política que necessita Catalunya".

Sabrià ha defensat que aquesta mesa de negociació sobre el conflicte polític ha de ser entre governs i no entre partits. A més, una altra de les condicions és que cadascú plantegi la proposta que vulgui i ha afegit que la part catalana hi posarà "l'amnistia i l'autodeterminació". D'altra banda, el president d'ERC al Parlament ha demanat que es fixi un calendari perquè la taula de negociació "no es pot eternitzar" i que es donin "garanties" sobre el compliment dels acords. En aquest sentit, ha afegit que qualsevol acord que pogués sortir de la negociació s'hauria de sotmetre a votació dels catalans.

Preguntat per la figura d'un relator que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha posat com a condició per a la investidura de Sánchez, Sabrià s'ha limitat a mostrar tot el respecte cap a l'opinió del president.

Sobre si hi haurà un acord amb JxCat per votar el mateix en la investidura, Sabrià ha respost que "estaria molt bé" i ha afegit que també hi hauria d'haver una posició comuna amb Bildu i BNG perquè, segons ha defensat, l'interès transcendeix del principat i s'ha d'arribar a un acord que no només beneficiï a Catalunya.

Aragonès demana una mesa de diàleg polític entre institucions

Per la seva banda, el vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha instat aquest dissabte al PSOE a garantir una mesa de negociació política entre institucions per aconseguir el vot favorable dels republicans a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol.

Aragonès diu que cal buscar una sortida política, "que no serà fàcil" ni ràpida, però tampoc es pot fer un diàleg per "perdre temps", recordant que els vots d'ERC són necessaris per al PSOE. En tot cas, no ha volgut concretar més detalls de la negociació, que ha advertit que no es farà a través dels mitjans de comunicació.