Esquerra Republicana ha condemnat la decisió del Tribunal Suprem de restituir a la sala capitular del monestir de Vilanova de Sixena (Osca) les pintures murals extretes d'allà i conservades fins ara al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). La secretària general i presidenta del grup municipal a l'Ajuntament de Barcelona, Elisenda Alamany, i el diputat republicà al Parlament, Joan Ignasi Elena, han reaccionat a través de les xarxes socials i han demanat que s'aturi aquest "espoli".
Elisenda Alamany ha demanat a l'Ajuntament de Barcelona que "actuï i s’oposi al trasllat de les obres de Sixena". La secretària general del partit ha assegurat que "la retirada d'aquests frescos medievals és un atac al patrimoni català i implicaria causar-los danys irreparables". A través de la xarxa social X, ha compartit la carta que ha enviat el regidor republicà a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Castellana, dirigida a l'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, en què recorda que guardar aquestes obres al MNAC "garanteix les millors condicions de protecció, conservació, estudi i divulgació". Ja que l'Ajuntament de Barcelona és membre del Consorci i del Patronat del MNAC, el grup municipal ha instat al Govern de la Generalitat a "prendre totes les mesures necessàries per continuar defensant la legalitat de les adquisicions de les obres d'art procedents de Sixena".
Demanem al @bcn_ajuntament que actuï i s’oposi al trasllat de les obres de Sixena.
— Elisenda Alamany (@Elisendalamany) May 28, 2025
❌ La retirada d'aquests frescos medievals és un atac al patrimoni català i implicaria causar-los danys irreparables. https://t.co/fOTDGOJLRj pic.twitter.com/rFALWX6qIP
Per la seva banda, el diputat republicà al Parlament, Joan Ignasi Elena, ha compartit un vídeo en què la diputada al Parlament, Lluïsa Moret, expressa el rebuig d'ERC a la sentència del Suprem. Moret ha assenyalat en una intervenció a la Comissió de Cultura que es tracta d'una sentència "que no té res de justa" i que "forma part de la segona part d'un espoli que va començar el 2017", amb les 44 peces del Museu de Lleida, que en aquell moment ja van marxar cap a Sixena. També ha assegurat que no té en compte la conservació de les mateixes peces.
La segona part de l'espoli de Sixena.
— Joan Ignasi Elena (@joanignasielena) May 28, 2025
La condemna més absoluta d'@Esquerra_ERC a la sentència del Suprem d'avui. pic.twitter.com/5ll3OpBgPC
La sentència de l'alt tribunal espanyol s'ha conegut aquest dimecres, després de la demanda interposada pel govern d'Aragó, contra l'Administració General de l'Estat, la Generalitat de Catalunya i el MNAC. El Tribunal Suprem, per tant, manté que el criteri d'anteriors jutges i tribunals i el document-contracte que va signar la priora del monestir de Valldoreix (on van anar les monges de Sixena) amb el govern de la Generalitat, als anys 80 i que inclou la cessió d'obres, "no té cap validesa" perquè ella "no tenia la representació del monestir de Sixena". Així doncs, la sentència conclou que el MNAC no és el titular de les obres, sinó el "dipositari".