ERC registrarà al Congrés una petició de compareixença del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i de la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, perquè aclareixin la seva actuació en la fugida del rei emèrit, Joan Carles de Borbó, als Emirats Àrabs el passat mes d'agost. Els republicans volen que tots dos donin explicacions també sobre "possibles ingerències" per part del seu executiu per impedir la constitució d'una Comissió d'Investigació al Congrés –avalada pels lletrats però rebutjada amb els vots del PSOE- sobre les activitats suposadament corruptes de Joan Carles de Borbó.

Tot plegat el mateix dia que el PSOE ha tombat, per sisena vegada, la petició de comissió sobre el rei emèrit. Els socialistes han tornat a ser claus a la Mesa del Congrés perquè aquesta rebutgi indagar sobre les targetes opaques del rei emèrit Joan Carles I. I aquesta vegada ho ha fet malgrat que els lletrats hi havien donat el seu vistiplau per primer cop, en ser fets no protegits per la inviolabilitat constitucional. Els socialistes han unit novament els seus vots als del PP i Vox per a tombar la petició registrada per Podemos i els independentistes, entre els quals ERC.

Fins ara, els lletrats de la cambra baixa s'havien oposat reiteradament a les peticions de comissió d'investigació de la monarquia al·legant la inviolabilitat constitucional que protegeix el monarca durant el seu regnat. Fins a cinc cops havia estat rebutjat per la Mesa. Però nova comissió tenia a veure amb les targetes black de la família reial, que va utilitzar el rei emèrit després de la seva abdicació. La iniciativa no demanava investigar directament la Casa Reial, sinó l'ús d'aquestes targetes opaques. Davant d'això, els serveis jurídics no s'hi han oposat.

Però sí que ho ha fet el PSOE, deixant Podemos sol a la Mesa. Des del grup socialista argumenten que hi han votat en contra perquè el Congrés dels Diputats té unes funcions delimitades, i entre aquestes no s'hi troba la de controlar el cap de l'Estat, com ha assegurat reiteradament el Tribunal Constitucional. A més a més, recorden, la qüestió està "judicialitzada".