ERC convertirà el tancament de la campanya electoral de dimarts vinent en un acte simbòlic de suport als presos i al seu cap de llista, Oriol Junqueras. Ho farà amb convocatòries al penal d'Estremera, a Madrid, on continua empresonat el vicepresident Junqueras —junt amb el conseller Joaquim Forn, candidat número 7 de Junts per Catalunya en aquests comicis—, i a Sant Vicenç dels Horts, la ciutat on viu i d’on va ser alcalde el líder republicà.

A mig matí es desplaçaran a Estremera els quinze primers candidats de la llista d'ERC per Barcelona i els tres primers de Tarragona, Lleida i Girona. Es concentraran a pocs metres del centre penitenciari.

Dels candidats convocats només hi faltaran la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per raons d’agenda, i els consellers Toni Comín i Meritxell Serret, que són a Brussel·les. També hi acudiran diputats i senadors republicans.

Junqueras va entrar a la presó d'Estremera el passat 2 de novembre després que així ho decidís la jutge de l'Audiència Carmen Lamela que va al·legar risc de fugida. Com ell, també van ser empresonats la resta de membres del Govern que no havien marxat a Brussel·les.

Trenta-dos dies més tard, un cop el cas va passar de l'Audiència Nacional al Suprem, el jutge va decidir deixar en llibertat part del Govern, però va mantenir empresonats Junqueras i el conseller Forn, així com els responsables de les entitats sobiranistes, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

ERC ha esgrimit la condició de Junqueras de candidat a la presidència de la Generalitat per reclamar la seva sortida, o que se li faciliti la participació en actes electorals per garantir la igualtat amb la resta de caps de llista. De moment, però, la Junta Electoral ha deixat la decisió en mans del Suprem.