ERC veu "molt negatius" els "primers senyals" del nou govern de Pedro Sánchez. Així ho ha lamentat la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, després de veure "alguns dels perfils escollits" com a ministres i les primeres declaracions d’aquests. En aquest sentit, Vilalta s’ha referit a les paraules del ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, que va assegurar que Catalunya està "al caire de l’enfrontament civil".

Vilalta ha assegurat que l’afirmació de Borrell és “mentida” i l’ha titllat d’”irresponsable”. En aquest sentit, li ha volgut recordar que ja “no participa en actes de SCC” i que "no és ministre de la propaganda" sinó d’Afers Exteriors. Per tot això, li ha exigit "responsabilitat" i que treballi per "la reputació de l'estat espanyol" en l'àmbit internacional, malmesa després de "pegar persones que simplement volien votar" o d'"empresonar polítics per les seves idees".

L'1-O com a punt de partida del diàleg

Tot i això, la portaveu d'Esquerra ha volgut llençar un "repte" a Pedro Sánchez, que és el de "poder parlar de tot sense renúncies ni condicions". Ara bé, Vilalta ha volgut remarcar que el "punt de partida" del diàleg i de la negociació és l'"1 d'octubre i el dret a decidir". Preguntada per la proposta de reforma de la Constitució de Meritxell Batet, Vilalta ha assegurat que Catalunya "ha passat pantalla". 

Finalment, la republicana també ha tornat a exigir la llibertat dels presos i ha recordat que l'acostament a presons catalanes està en mans del nou govern espanyol de Pedro Sánchez. "Si el govern de Sánchez volgués podria acostar els presos", ha defensat, tot recordant que des d'ERC demanen a més l'alliberament perquè és una "situació injusta i desproporcionada":