La diputada d’ERC Teresa Jordà ha acusat aquest dimecres el govern espanyol de perpetuar un model de fiançament "obsolet, caduc i injust" a Catalunya. La republicana ha carregat contra l’executiu davant la negativa de la vicepresidenta primera espanyola, María Jesús Montero, d’atorgar un sistema de finançament singular al territori, tal com reivindica Esquerra. "Catalunya viu per sota les seves possibilitats per culpa de l’espoli fiscal", ha insistit Jordà durant la seva intervenció al Congrés.

De fet, la diputada sosté que l’executiu de Pedro Sánchez no ha publicat les balances fiscals perquè "ni tan sols respecta el principi d'ordinalitat" de les autonomies. "Si els espanyols voleu mantenir aquest sistema de finançament, manteniu-lo per vosaltres", ha sentenciat. En aquest sentit, Jordà ha posat de manifest que Catalunya apareix "sempre" a la cua de les inversions i ha recordat que el 64% de la ciutadania de Catalunya defensa que sigui la Generalitat qui recapti i gestioni tots els tributs que es paguen al territori.

Montero es compromet a establir un diàleg "singular" amb Catalunya

Malgrat la negativa de Montero de modificar el finançament, la vicepresidenta espanyola ha dit que "entén" la reclamació d'ERC com a "legítima" i ha reiterat el compromís del govern d’establir un diàleg amb totes les comunitats autònomes i "de manera singular amb Catalunya". Tot i això, ha titllat "d’eslògan" que "no s’ajusta" a la realitat que ERC que parli "d’espoli" al territori català.

L’Estat diu que el sistema català no compta amb un "ancoratge legal", a diferència del basc

Segons la ministra, el sistema de finançament que té el País Basc està reconegut per la Constitució i té un "ancoratge legal", a diferència del català. "La nostra tasca és garantir uns millors serveis públics, i no estarem d'acord que això es pugui resoldre al marge de la reforma del sistema de finançament autonòmic o dins dels paràmetres que fixa la mateixa Constitució", ha sentenciat Montero.

La Generalitat ingressaria 52.000 milions d’euros anuals, el doble que actualment

La proposta de finançament singular del Govern estima que Catalunya recapti 52.000 milions d'euros anuals, més del doble del que obté actualment, uns 25.600 milions d'euros. La iniciativa la va avançar aquest mes de març la consellera d’Economia i Hisenda del govern, Natàlia Mas, que va assegurar que el nou model proposat es basa en la "sobirania fiscal plena" de Catalunya. Segons va explicar en roda de premsa, aquesta regulació implicaria la gestió de tributs fins ara en mans de l'Estat com l'IVA, l'IRPF, l'impost sobre societats o els impostos especials. Així doncs, la Generalitat passaria de gestionar el 9% dels impostos al 100%. El model preveu una aportació de l'Estat pels serveis que l'executiu autonòmic presta. La consellera i la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, han defensat llançar un model en aquests moments, amb unes eleccions convocades pel 12 de maig, perquè l’executiu "no està en funcions" i perquè és una proposta que es començarà a negociar i podrà adoptar el proper Govern.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!