Diumenge passat, Francisco Franco es va colar a plaça de Toros de les Vendes. Va ser el torero Enrique Ponce qui el va fer entrar en forma de botó, ja que va torejar amb una jaqueta curta els botons de la qual eren efígies del dictador Francisco Franco.

Segons s'aprecia en les fotografies que se li van fer abans de la festa al pati de cavalls de Las Ventas, Ponce lluïa un vestit compost d'una jaqueta curta de vellut gris amb botons de plata que imitaven les monedes de 50 pessetes de l'època de Franco, amb l'efígie del dictador i els lemes corresponents que s'hi encunyaven.

Detalle chaqueta Eduardo Ponce torero Franco / Efe

Detall del botó de la jaqueta d'Enrique Ponce amb l'efígie del dictador Francisco Franco / Efe

Resten importància als botons amb la cara de Franco

En declaracions a l'agència EFE, l'apoderat del torero, Juan Ruiz, ha restat importància a la botonada que va lluir el destre valencià. "Enrique té aquest vestit, com en té d'altres amb un altre tipus de monedes, des de fa molt de temps. I se l'ha posat ja unes quantes vegades en diverses places sense que es faci tant enrenou. A ell li agrada posar monedes com botons, és igual quines siguin, així que no crec que calgui treure grans conclusions sobre l'assumpte", ha justificat el jove apoderat del torero.

En declaracions al diari El País, el mateix torero s'ha mostrat sorprès perquè aquesta circumstància transcendeixi i hagi pogut molestar algú, i assegura que la seva vestimenta no té "res a veure amb aquesta etapa" de la història d'Espanya. "Simplement m'agrada utilitzar monedes antigues en els meus vestits, i les tinc d'Isabel II, Alfons XIII, el rei emèrit, el monarca actual i també de Franco. Em vaig fer aquesta jaqueta curta no per Franco, sinó per la moneda en si", explica Ponce al diari.

 

Imatge principal: El torero Enrique Ponce amb la jaqueta amb botons de la cara del dictador Francisco Franco. / Efe