Els casos de l'1-O i de Laura Borràs tenen punts en comú o no? És un debat que ha impactat de ple aquest estiu en els dos socis del Govern de la Generalitat. Avui arran de la resolució de les Nacions Unides que condemna Espanya per haver arrabassat els drets polítics als llavors presos polítics. Des del mateix entorn de la presidenta suspesa del Parlament s'han afanyat a invocar el dictamen per defensar la inviolabilitat parlamentària. En canvi, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha desmentit aquests paral·lelismes i ha recordat que el de la presidenta de Junts és un cas de possible corrupció. Aquest mateix dijous la Mesa del Parlament debatrà la petició de reconsideració contra la suspensió, que previsiblement es mantindrà.

Ha estat un dels principals col·laboradors de Laura Borràs, el diputat Francesc de Dalmases, que en una piulada al seu compte de Twitter ha defensat que "el que ha dictaminat el Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides és pur sentit comú", que "no es pot vulnerar la inviolabilitat parlamentària sense sentència prèvia". En la mateixa línia, la diputada i secretària de la Mesa del Parlament, Aurora Madaula, ha recordat que demà està convocada la Mesa "on l'únic punt serà la reconsideració presentada davant la suspensió de Laura Borràs", i que "tenint en compte els arguments previs, i ara amb aquesta sentència, ERC i la CUP tenen l'oportunitat de revertir la injustícia. No hi ha excuses".

En canvi, des d'ERC desmenteixen aquest argument. Preguntat sobre la qüestió en una atenció als mitjans a Ginebra, el president Pere Aragonès ha subratllat que el cas dels diputats presos i el de Laura Borràs no són comparables. En aquest sentit, el president de la Generalitat ha sostingut que "els diputats catalans que avui han rebut el reconeixement de l'ONU van ser perseguits per haver portat a terme l'1-O i el seu compromís amb l'autodeterminació, mentre que la investigació que s'està duent a terme respecte a la diputada Laura Borràs és per un presumpte delicte de corrupció". I ha insistit a separar-ho: "Precisament per ser clars a nivell internacional en la lluita contra la repressió, s'ha de separar una qüestió de l'altra".

Aquest dijous es reuniran la Mesa i la Junta de Portaveus del Parlament per a debatre la petició de reconsideració presentada per Junts contra la suspensió de Laura Borràs. Aquesta demanda previsiblement serà tombada amb els vots d'ERC, el PSC i la CUP.

La resolució

Gairebé quatre anys després, el Comitè de Drets Humans de l'ONU ha publicat avui la seva decisió sobre la demanda plantejada el 18 de desembre de 2018 per Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull contra Espanya. Ara, el Comitè considera que l'Estat va vulnerar el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de 1966 en suspendre'ls del seu càrrec com a diputats al Parlament. Aquesta decisió representa "una nova constatació que la repressió política de l'independentisme català per part de l'estat espanyol ha vulnerat greument els drets humans, en aquest cas, drets polítics essencials en una democràcia", segons han destacat ERC i Junts en els seus respectius comunicats.