SondeigEleccions ca 2017

A poc més de 10 hores que obrin els col·legis electorals, el diari escocès The National publica la sisena i última entrega de l’enquesta prohibida de les eleccions al Parlament de Catalunya del 21 de desembre.

The National ha publicat a quarts de deu del matí d'aquest dimecres, jornada de reflexió, la cinquena i penúltima entrega del tracking elaborat per Feedback.  La primera entrega del sondeig es va publicar dissabte; la segona entregadiumenge; la tercera entrega, dilluns i la quarta entrega, ahir dimarts. 

The National ha anat oferint als electors un tracking diari elaborat per Feedback sobre les expectatives electorals, que a l’Estat espanyol està prohibit des de dissabte passat a les 00.00 hores. 

Aquesta situació paradoxal és responsabilitat exclusiva dels partits polítics amb representació parlamentària quan el 2011 es va reformar la llei electoral i van renunciar a adaptar-la a la nova era digital, mantenint el vet a publicar i difondre sondejos electorals des de cinc dies abans dels comicis. Això no obstant, tant partits (que estan finançats amb diners públics) com empreses encarreguen aquests trackings per conèixer les tendències de l’última setmana de campanya, que poden ser decisives per decantar la balança a les urnes.

Amb el tracking diari que publica The National es corregeix aquesta situació i els ciutadans poden accedir a la mateixa informació amb què treballen les elits.

La proposta de The National és idèntica a la del sondeig diari -i amb dues entregues el dia de reflexió- que publica El Periòdic d’Andorra des de les eleccions generals espanyoles del 2008. Aquest sondeig també es va publicar a les eleccions catalanes del 2010, les municipals del 2015 a Barcelona, les generals del 2015 i 2016 i es publica a les catalanes del 2017.