El bloc independentista guanyarà les eleccions del 21-D a les quatre demarcacions catalanes, com ja va fer el 27-S, i l’Esquerra Republicana (ERC) d’Oriol Junqueras serà la primera força en tres d’elles. Ciutadans (C’s), amb Inés Arrimadas al capdavant, només aconseguirà fer el sorpasso als republicans, per 1 sol escó, a la demarcació de Barcelona.

Aquest és el resultat territorialitzat de la primera entrega del tracking de Feedback per El Nacional sobre les properes eleccions al Parlament de Catalunya, amb una mostra de 1.000 enquestes realitzades entre el divendres 1 de desembre i el dimarts 5 fins a les 16 hores.

ERC, que guanyaria les eleccions a Catalunya i encapçalaria alhora la renovada victòria del bloc independentista per majoria absoluta, és la primera força a la circumscripció de Tarragona (5 escons), a Lleida (5 escons) i a Girona (on obté 5-6). En canvi, C’s, que seria segona força a Catalunya, només supera els republicans a la demarcació de Barcelona i per un escó: 21 davant de 20.

El resultat del duel amb els republicans a la resta de demarcacions és força desfavorable per als taronges. A Tarragona, on millor se’n surten, empaten a 5 escons; a Lleida són tercera força amb 2-3 diputats per darrere de JuntsXCAT, que queda segona amb 3-4. Idèntica situació es produirà a Girona, on C’s queda en tercer lloc, amb 3 diputats, darrere de JuntsXCAT, que n’obté 4-5.

enquesta eleccions catalunya 21 d 1a bcn ca

S'està carregant...

 

L'independentisme manté el control a Barcelona

A Barcelona, tot i la victòria de C’s, l’unionisme no supera l'independentisme en conjunt. ERC, amb 20 escons, JuntsXCAT, amb 14 i la CUP, amb 5 -en perd dos- sumen 39 diputats, un més que el bloc espanyolista: Cs (21), PSC (12) i PP (5). ERCX i JxCAT milloren per separat en 2 diputats el resultat de JxSí en el 2015: 34 a 32, la qual cosa compensa els dos que perd la CUP. Pel que fa al bloc espanyolista, Arrimadas puja 4 escons, de 17 a 21, però el PSC es queda igual (12) i el PP en baixa 3. Catalunya En Comú Podem, per la seva banda, en cedeix un: passant de 9 com a CSQP) a 8 com a CeC-Podem.

enquesta eleccions catalunya 21 d 1a tar ca

S'està carregant...

A Tarragona, els independentistes també s’imposen als unionistes, amb 9 escons (ERC, 5; JXCAT, 3 i CUP 1) davant 8 (Cs, 5; PSC, 2 i PP 1), tot i perdre 1 dels 10 obtinguts per JxSí i la CUP el 2015. Els taronges pugen 1 diputat. Els comuns mantenen l’escó que ja tenien.

enquesta eleccions catalunya 21 d 1a gir ca

S'està carregant...

A Girona, ERC (5-6), JxCAT (4-5) i la CUP (1), superen àmpliament Cs( 3) i el PSC (2). El PP perd el diputat que va obtenir el 2015 i es converteix en força extraparlamentària a la demarcació gironina. Els comuns s’estanquen, amb 1 escó.

enquesta eleccions catalunya 21 d 1a lle ca

S'està carregant...

També a Lleida les eleccions del 21-D revalidaran l’hegemonia de l’independentisme, que, no obstant això, perd dos escons dels 10 obtinguts per JxSí. ERC (5), JXCAT (3-4) i CUP (1) s’imposen al C’s (2-3), el PSC (1-2) i el PP, que podria quedar sense representació a la circumscripció (0-1). En canvi, els comuns obtindrien 1 escó després de no sumar-ne cap el 2015.

 

Fitxa tècnica:
  • Àmbit: Catalunya.
  • Univers: població a partir dels 18 anys i amb dret a vot en les eleccions al Parlament de Catalunya del 21 de desembre de 2017.
  • Mètode: enquesta telefònica en forma de tracking.
  • Tècnica de mostreig: estratificat de forma aleatòria i proporcional segons quotes per província, sexe, grups d’edat i tipologia de ciutat segons comportament electoral; i es sobrerepresentaran les 3 demarcacions menys poblades (Tarragona, Girona i Lleida) per assegurar una mostra mínima representativa per realitzar extrapolacions de resultats electorals, i posterior aplicació de coeficients de ponderació.
  • Mostra: 200 enquestes diàries, fins completar 1.000 enquestes. El tracking de cada dia anul·la les primeres 200 i es substitueixen per les 200 del darrer dia.
  • Condicions estadístiques: amb un nivell de confiança del 95,5%, per les 1.000 enquestes el marge d’error total és del +3,16%.
  • Data treball de camp: des de divendres 1 de desembre de 2017 fins dimarts dia 5 a les 16.00 hores.