Una aliança entre els demòcrates i els liberals, o entre els socialistes (Partit Socialdemòcrata, PS) i Socialdemocràcia i Progrés, prèvies a la celebració de les eleccions, és l'opció preferida pels andorrans gairebé a parts iguals.

Aquest és el resultat d'una enquesta de Time Consultants sobre les properes eleccions generals a Andorra que ofereix en exclusiva El Nacional.cat. El sondeig es basa en una mostra de 680 entrevistes realitzades entre l'1 i el 10 d'octubre.

El 41,6% dels enquestats considera que l'actual força majoritària, Demòcrates per Andorra, tornarà a guanyar els comicis com ja va succeir el 2015 i el 2011, si bé, 6 de cada 10 enquestats serien partidaris d'una aliança electoral prèvia. 

 

Les eleccions al Consell General o parlament d'Andorra se celebraran la primavera que ve, segons va anunciar el cap de govern Antoni Martí al passat debat de política general, el setembre. Martí completarà així el seu segon i últim mandat.

El Consell General el formen 28 diputats, la meitat dels quals s'elegeixen per les 7 circumscripcions parroquials (Canillo, Encamp, ordino, La Massana, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany) i l'altre meitat mitjançant una llista nacional.

El partit governant, Demòcrates per Andorra, va obtenir 15 escons a les eleccions del 2015; els Liberals d'Andorra, 8; Junts (coalició integrada pel PS, Verds i IC), 3 i Socialdemocràcia i Progrés, 2. Els demòcrates tornaran a guanyar, segons creu el 41,6% dels consultats per Time Consultants; un 13,2 pensa que ho faran els liberals, un 9,6 els socialistes (PS), un 1,7 l'SDP i un 0,8 Podem Andorra.

Preferències de coalicions

Però el panorama és molt més obert si es tenen en compte les preferències sobre coalicions electorals. La coalició preferida pels 13,9% dels enquestats és la que formarien els demòcrates i els liberals, però la segona opció és la que formarien l'esquerra, el PS i l'SDP, amb un 11,7%. En tercer lloc se situa l'opció Demòcrates + PS, amb un 5,8%.

 

Un amplíssim 61,8% dels enquestats és partidari d'aliances abans de les eleccions i només un 23,6% de coalicions post-electorals, mentre que un 10% es declara indiferent i un 4,6% no ho sap o no contesta. 

 

Més interès per participar als comicis

Els andorrans estan més interessats a participar a les eleccions generals del 2019 que fa quatre anys. Així, el 69,6% expressen la seva disposició a anar a votar amb tota seguretat i un 12,2% declara que molt probablement ho farà. Als comicis del 2015 la participació registrada va ser del 65,62%. Es mostren més disposats a participar ara els que es declaren més orgullosos de ser andorrans i els que es declaren molt preocupats pel futur del Principat. 

 
Fitxa tècnica:
  • Univers:Homes i dones de 18 anys i més de nacionalitat andorrana i residents al Principat d’Andorra
  • Tècnica de mostreig:Entrevistes telefòniques CAT [assistides per ordinador] amb qüestionari semiestructurat de 13 minuts de duració mitjana
  • Mostra: Un total de n=680 entrevistes, el que suposa un marge d’error per el conjunt de la mostra d’e=±3,8% en el supòsit més desfavorable de p=q=0,5 amb un interval de confiança de 95,5%. Per al disseny de la mostra, s’han distribuït n=650 proporcionalment a la població per parròquies i s’han sobrerepresentat les dues parròquies més petites [Canillo i Ordino], per minimitzar l’error en les lectures parcials. La mostra final s’ha ponderat per fer recuperar la proporcionalitat.
  • Data treball de camp:Entre l’1 i el 10 d’octubre del 2018