Un aclaparador 77,5% dels catalans aproven la Taula de Diàleg sobre el futur polític de Catalunya entre els governs de la Generalitat i l'Estat a què es va comprometre en la seva investidura el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Però gairebé la meitat, un 49,6% en concret, expressen una total desconfiança sobre els resultats que pugui tenir: no n'esperen cap. Aquest és el resultat d'una enquesta de l'Institut Feedback per a ElNacional.cat sobre l'escenari polític català. 

L'estudi es basa en una mostra de 800 enquestes telefòniques fetes entre el 29 de juny i el 2 de juliol i preveu un marge d'error del 3,54%. El sondeig s'ha fet en uns moments en què no se sap quan es reunirà de nou la Taula de Diàleg, i enmig dels recels i les diferències entre els dos governs i els mateixos partits que els componen, en el cas de Cataunya JxCat i ERC, sobre la seva efectivitat real.

Només els electors del PP en contra

A la pregunta de si aproven la Taula de Diàleg amb l'Estat, el 77,5% dels consultats expressen un sí, mentre que un 20,5% es mostra en contra i un 2% no ho sap. Per record de vot en les passades eleccions al Parlament, estan a favor de la Taula de Diàleg els electors de tots els partits tret dels del PP. Així, l'aproven el 98,4% dels votants dels comuns, el 92% dels del PSC, el 91,2% dels d'ERC, el 74,5% dels de JxCat, el 55,1% dels de la CUP i el 53,7% dels de Cs. En canvi, entre els del PP són majoria els contraris, amb un 45,4%; a favor hi ha un 40,7%.

Tot i l'amplíssim suport al diàleg, a la pregunta de quin resultat creuen que donarà la taula, una majoria del 49,6% dels consultats respon que "no donarà cap resultat". Un segon bloc del 29,7% pensa, en canvi, que proporcionarà "més autonomia per a Catalunya".

La falta de confiança en els resultats es torna a evidenciar en l'escàs 7,7% que creuen que portarà "l'amnistia dels presos polítics i el retorn dels exiliats" i un 7,0% que consideren que el fruit serà "un referèndum pactat amb l'Estat". Un 5,5% no ho sap i un molt minso 0,5% creu que el resultat serà "la independència".

Per record de vot a les eleccions del 2017, els electorats en què majoritàriament es creu que la taula no donarà cap resultat concret són els de la CUP (100%), el PP (86,1%), JxCat (68%) i Cs (56,4%). La falta de confiança és majoritària també, però en menor grau, entre els votants d'ERC, amb un 47,9%, que no n'esperen res. En canvi, el 65,3% dels votants del PSC creuen que el resultat del diàleg serà "més autonomia"; també ho pensa el 50% dels comuns i el 35,8% d'ERC. 

La millor solució per al conflicte Catalunya-Espanya

El sondeig de Feedback també demana "quina seria la millor solució per resoldre el conflicte Catalunya-Espanya". Tot i la disparitat de suports als diferents escenaris, un 67,6% dels consultats en conjunt està a favor de canviar la relació Catalunya-Espanya en el sentit que Catalunya millori el seu actual estatus polític. Així, un 26,1% contesten "més autonomia per a Catalunya"; un 24,4% aposten per "decidir entre totes les opcions en un referèndum" i un 17,1% per la "independència de Catalunya".

La resta enfoquen la qüestió des del punt de vista de "solucions" per a tot l'Estat espanyol. Així, un 12,4% opinen que s'ha de "mantenir l'estat autonòmic com fins ara" i un 10,6% creuen que la solució seria, en canvi, "el federalisme per a tot Espanya". Només un 2,6% creuen que caldria "suprimir l'autonomia amb un 155 definitiu" i un 6,8% no ho sap. 

Imatge: els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez en la trobada a la Moncloa en motiu de la reunió de la Taula de Diàleg / EFE