El discurs militarista del govern espanyol en la crisi sanitària del coronavirus, l'apel·lació a l'orgull ferit, i el ressò amb altaveu que en fan les televisions i els principals mitjans de Madrid comença a tenir els seus efectes. Segons una enquesta del Instituto Elcano, el principal think tank espanyol, l'espanyolisme s'ha disparat des de l'inici de la crisi, no només entre la dreta sinó també en l'esquerra.

L'enquesta, realitzada a 1.000 persones entre el 2 i 19 de març, ho deixa clar, malgrat les 19.000 morts. "La crisi del coronavirus ha provocat un augment notable de l'autoestima dels espanyols. Aquest canvi s'aprecia tant en la valoració que fan del país, com de l'augment substancial de l'orgull de ser espanyols", assenyala. És un fenomen que no es produeix amb el mateix volum als altres països de la UE.

Instituto Elcano 1

"Aquesta recuperació de l'autoestima dels espanyols és més visible en les respostes a aquesta pregunta: Com d'orgullós se sent vostè de ser espanyol? Només un 5% contesta que no se sent espanyol. I el percentatge dels que se senten "molt orgullosos" passa del 41% a finals del 2018, al 56% ara", indica el sondeig.

Segons Elcano, l'ascens espanyolista s'aprecia en tots els segments ideològics, amb més fortalesa a la dreta, però també amb pujada a l'esquerra.

Instituto Elcano 2

Un altre canvi que indica el sondeig és que els espanyols han passat a preferir França com a aliat, en comptes d'Alemanya, coincidint amb la polèmica dels bons i de les acusacions a Espanya de malgastadora.

 

El sondeig no precisa quins són els resultats a Catalunya.

L'enquesta també apunta que creix el suport a l'OTAN, i que la popularitat del Papa Francesc ha retrocedit del 7,2 al 5,7.