Última enquesta a poques hores que es tanqui el termini legal per publicar sondejos. L'independentisme s'apropa al 50% i podria superar aquest emblemàtic percentatge a les europees del proper diumenge, per primera vegada, en unes eleccions a la ciutat de Barcelona. 

Aquest és el resultat d'una enquesta de Feedback per a ElNacional.cat sobre les properes eleccions municipals, i en la qual també s'ha demanat pel vot a les europees. Totes dues convocatòries se celebren el diumenge 26 de maig. El sondeig, de 800 entrevistes telefòniques, s'ha realitzat entre els dies 15 i 17 de maig i el dia 20 fins a les 14 hores, i es publica aquest dilluns, últim dia legalment hàbil.

Les candidatures independentistes Lliures per Europa, que lidera el president a l'exili, Carles Puigdemont, i Ara Repúbliques, encapçalada pel vicepresident empresonat, Oriol Junqueras, sumarien un 49,16% dels vots a la capital catalana.

Per la seva banda, les formacions unionistes, el PSOE-PSC, Cs, PP i Vox, es quedarien amb el 40,31%. Unidas Podemos-En Comú Podem, que defensa el dret a decidir però no la independència, i altres formacions, sumarien un 9,95%, sempre segons el sondeig de Feedback.

A les eleccions generals espanyoles del 28 d'abril, les formacions independentistes van assolir a Barcelona el 37,22% dels vots: ERC, que va ser primera força, com a la resta del país, va obtenir un 23,12%; JxCat, un 10,80% i el Front Republicà un 3,30%.  

A l'anterior convocatòria electoral, les eleccions al Parlament de Catalunya del 21 de desembre del 2017, les formacions independentistes van assolir a Barcelona un 45,76% dels vots. ERC -que va ser segona força- hi va obtenir un 20,91%; JxCat, un 19,56% i la CUP, el 5,29%.

 

Imatges: Estelades a la Diagonal de Barcelona / Sergi Alcàzar