Nova enganxada entre ERC i Junts en el marc del debat d'una moció al ple del Parlament. Després dels retrets de la setmana passada per la represa de la relació entre ERC i el PSOE, aquest dijous Junts ha presentat una moció sobre les balances fiscals i el dèficit d'inversions amb un punt polèmic que només ha rebut el suport de Junts i la CUP, consistent a que els grups parlamentaris es comprometin a no donar suport a nous pressupostos generals de l'estat fins que no es liquidin les inversions pendents d'execució dels anys 2021 i 2022.  "Només ERC decideix què ha de fer ERC", ha dit el diputat republicà Jordi Orobitg en el transcurs del debat, on ha reivindicat la independència del seu grup i ha manifestat la seva oposició a admetre "imposicions de cap mena". "Entenc que l'actual conjuntura del Parlament és per l'acord de les formacions i amb la moció subvertim això per la porta del darrere", ha afegit el diputat d'ERC, que ha considerat que es tracta de paternalisme sobre Esquerra: "ERC fa molts d'anys que és major d'edat. Té 90 anys d'història, no calen recomanacions ni voluntat d'incidir en les nostres decisions. Fan paternalisme propi de Jordi Pujol", ha afegit Orobitg.

A l'altra banda, el diputat de Junts Joan Canadell, ha contestat que no són paternalistes: "Som els seus nets, tenim dos anys, tenim pressa i volem anar per feina", ha dit Canadell en referència a la formació de Junts per Catalunya i no l'extinta Convergència de Jordi Pujol. En la seva intervenció inicial el diputat ha explicat que la moció també demana un calendari d'execució per les infraestructures prioritàries: "Recorden l'Espanya ens roba? Espolia, i fa tres segles que ho fa", ha sostingut Canadell. El debat dels grups s'ha centrat sobretot en el punt del suport al Govern espanyol que no s'ha aprovat, però de la moció sí s'han aprovat altres qüestions com ara exigir al govern espanyol que liquidi de forma urgent els imports no executats en infraestructures durant el 2021, també que aporti les dades necessàries per calcular balances fiscals d'exercicis anteriors o calcular quin seria el pressupost de la Generalitat de Catalunya sense el dèficit fiscal. També elaborar en un termini de tres mesos i amb la participació d'agents socials, econòmics i polítics, un llistat d'inversions prioritàries per a Catalunya i exigir al Govern de l'Estat a comprometre's en un calendari d'execució en un màxim de 4 anys. 

Durant el debat, més enllà de l'enganxada entre ERC i Junts, des del PSC Jordi Terrades ha etzibat a Canadell que té "un problema de comprensió lectora" i l'ha acusat de fer interpretacions propagandístiques dels números. En una línia similar s'han manifestat els comuns, i és que Joan Carles Gallego ha acusat Junts de fer queixes però no presentar cap mesura per superar "el mal funcionament" de les relacions entre Catalunya i l'estat. També Eulàlia Reguant de la CUP ha opinat que es pot anar repetint que la situació va malament però que calen "eines per revertir la situació". A la bancada de la dreta, Joan Garriga de Vox ha acusat l'independentsime de ser "manipulador, mentider i irresponsable". Des de Ciutadans Nacho Martín Blanco ha acusat Canadell de fer un "discurs racista, xenòfob, propi de moviments extremistes i radicals", mentre que Alejandro Fernández del PP ha exigit més rigor i ha anunciat el vot contrari a tota la moció.