El ministre d'Exteriors, Josep Borrell, ha titllat d'"inacceptables" aquest dimarts les declaracions del ministre de Defensa belga, el nacionalista flamenc Sander Loones, en suport a la vaga de fam que van emprendre dissabte el líder de JxCat en el Parlament, Jordi Sànchez, i el conseller Jordi Turull i a la qual s'han sumat també els consellers Josep Rull i Joaquim Forn, i ha avançat que "rebran segurament una resposta" d'Espanya.

"El ministre de Defensa belga ha fet unes declaracions que considerem inacceptables i que rebran, segurament, una resposta per la nostra part", ha explicat Borrell en declaracions a la premsa a la seva arribada a la reunió amb els seus homòlegs de l'OTAN. El cap de la diplomàcia espanyola responia així a unes declaracions de suport a la vaga de fam que va fer a través del seu perfil a Twitter dissabte passat.

"Tancats durant més d'un any sense ser condemnats. El Tribunal espanyol no tracta ni tan sols el seu procés per evitar que el Tribunal de Drets Humans pugui pronunciar-se. Ara, es veuen obligats a fer una vaga de fam", va subratllar el ministre de Defensa belga, de la Nova Aliança Flamenca (NV-A) al seu Twitter. "Cap demòcrata no hauria de callar sobre això", va postil·lar al mateix tuit.

Això obre un nou enfrontament entre el govern espanyol i el belga, després que fa uns mesos es retirés l'estatus diplomàtic al delegat del govern de Flandes a Espanya per declaracions del president del Parlament flamenc, Jan Peumans, també de l'NV-A. Peumans havia criticat l'empresonament de polítics catalans per la consulta de l'1-O i va assegurar que "el govern espanyol és incapaç de complir les condicions per formar part d'una Europa democràtica".