Els treballadors de la Delegació del govern espanyol a Madrid desmenteixen la tesi de l'informe de la Guàrdia Civil que acusava l'ens d'ocultar suposades trucades a manifestants per pressionar-los per anul·lar concentracions posteriors al 8-M després d'haver autoritzat les marxes feministes, segons avança eldiario.es.

El primer informe que els agents van enviar a la jutgessa Carmen Rodríguez-Medel, que porta el cas, defensava que "la inexistència de cap tipus de registre d'aquestes trucades telefòniques en els expedients remesos per la DG (...) fa considerar la possible intencionalitat de la DG en què les mateixes no figurin en cap registre oficial".

Les declaracions dels treballadors de la delegació, però, contradiuen aquesta teoria. Confirmen que, entre el 10 i el 14 de març, es van fer trucades per informar els organitzadors dels riscos de contagi del coronavirus però que en cap cas se'ls va pressionar per cancel·lar, cosa que també van assegurar els organitzadors.

Argumenten que les trucades es van fer a partir del dia 10 perquè va ser el 9 de març quan es va detectar un "creixement vertiginós" dels casos. Segons les declaracions dels treballadors, tots els convocants, excepte un, van decidir suspendre les concentracions per pròpia voluntat.

Pel que fa el registre, els treballadors expliquen que les trucades mai es registren i neguen que ningú els donés ordres expresses de no registrar-les. Sí que ha quedat constància dels correus electrònics que la delegació va demanar als convocants que enviessin si decidien suspendre els actes.

"No és habitual trucar i tampoc gravar-ho", defensa una treballadors a la seva declaració, on nega que tingués ordres expresses de no fer-ho.

En el segon informe de la Guàrdia Civil, on s'inclouen aquests testimonis, ja no es fa cap al·lusió a la "intencionalitat" de la Delegació d'amagar aquestes comunicacions. Tot i això, al resum inicial es destaca que les trucades no es van registrar, però no s'esmenta que els treballadors defensen que mai es registraven i que neguen rebre instruccions per a no anotar-les.