El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha acceptat aquest divendres tornar a ser el candidat del PSOE a la presidència de Castella-la Manxa en les eleccions autonòmiques del 28 de maig. Aquesta serà la tercera candidatura de García-Page després de dues legislatures governant la comunitat autònoma castellanomanxega.

La primera candidatura de García-Page va ser a les eleccions de 2015, després d'haver estat alcalde de Toledo des de 2007. Aleshores, es va enfrontar a la candidata popular, María Dolores de Cospedal, després quatre anys de mandat del PP. Precisament, el manxec ha fet l'anunci de la seva candidatura durant la inauguració de la residència del municipi de Cañete (Conca), una obra que va ser aturada per Cospedal.

Més tard, el 2019, el seu rival polític del Partit Popular de Castella-la Manxa va ser Paco Núñez, que també repeteix com a candidat a les eleccions del 28 de maig. Així doncs, aquest 28-M és la tercera vegada que García-Page aspira a convertir-se en president de Castella-la Manxa. Del 2015 al 2019, García-Page va governar gràcies a un acord amb Podemos. I, del 2019 al 2023, ha governat amb majoria absoluta. 

García-Page no ha tingut cap contrincant dins el PSOE per liderar el partit de cara als comicis del 28 de maig. En aquest sentit, escau esmentar que el seu nomenament ha estat possible gràcies a l'eliminació de la norma que marca un límit de vuit anys al capdavant de la presidència castellanomanxega per a un mateix candidat. Una supressió que va ser aprovada al parlament autonòmic el juliol de 2019 amb els vots del PSOE i el PP.

García-Page anuncia la seva candidatura des del municipi de Cañete

En la seva intervenció des del poble de Cañete (Conca), García-Page ha subratllat el "simbolisme" d'anunciar que es presenta a la reelecció des d'una residència la construcció de la qual va ser aturada "en els moments durs de les retallades". El socialista ha aprofitat l'avinentesa per recordar que el PP va arribar a paralitzar 616 obres a tota la regió, "tots els hospitals, centres de salut, residències, instituts, la majoria de les escoles i totes les carreteres". És per això que ha assenyalat que encara no ho ha recuperat tot. En aquest sentit, ha indicat que “queda camí” i que encara queden moltes coses per recuperar “que es van quedar parades i al calaix fa uns anys”.

D'altra banda, el flamant candidat ha explicat que una altra de les raons que l'han convençut de tornar a ser el candidat socialista a Castella-la Manxa és que el seu partit li "permet, accepta i assumeix que per davant del mateix partit i de tots els partits junts" per a ell estigui “Castella-La Manxa i, per descomptat, Espanya”. "Això m'importa molt més que tota la resta i si no ho acceptessin, jo mai seria candidat perquè no podria no quedar bé amb les coses que m'importen a la vida: les meves idees i el meu país", ha reblat.

Finalment, ha declarat que accepta la candidatura perquè hi ha moltes empreses que volen instal·lar-se a Castella-la Manxa que "tenen molt d'interès que a la regió segueixi havent-hi moderació, estabilitat i confiança". I perquè els beneficis que obtingui la comunitat autònoma continuïn destinant-se a "residències, hospitals, universitat i educació".