Hi ha qui tendeix a penjar a Junts per Catalunya l'etiqueta d'hiperventilats, com a contrast amb la renovada actitud d'ERC d'eixamplar la base i insistir en el diàleg. El cert, però, és que les diverses candidatures que presenta la formació de Carles Puigdemont, aposten -ell el primer- per una obertura clara a negociar i pactar. Així ho defensa, sense anar més lluny, Elsa Artadi, la número dos de Joaquim Forn, que encapçala la llista de JxCat per a l'alcaldia de Barcelona des de la presó de Soto del Real. En una entrevista per a ElNacional.cat Artadi assenyala els punts clau del seu programa, ofereix mà estesa per arribar a acords puntuals de ciutat amb tots els partits i descobreix algun secret. 

Que els presos independentistes que van presentar-se a les eleccions del 28-A hagin pogut recollir i exercir com a diputats i senadors ha donat ales a JxCat, l'únic partit que planteja la possibilitat que un pres, Joaquim Forn, pugui ser alcalde de Barcelona, amb el conseqüent sarau que això suposaria per a l'Estat espanyol.  

Habitatge

Un dels principals reptes que haurà d'afrontar qui encapçali el nou govern municipal de la ciutat és millorar l'accés a l'habitatge. A mig i llarg termini, JxCat veu imprescindible construir més pisos i fer-ho abaratint  el preu del sòl als constructors obligant-los com a contrapartida a oferir lloguers més barats. Com a solucions més immediates, Artadi proposa per exemple adaptar la normativa pre reconvertir els locals comercials buits en habitatges. 

Seguretat

Que Joaquim Forn sigui el seu cap de llista ja és en si mateix una declaració d'intencions en matèria de seguretat. Ell va ser l'encarregat d'aquesta àrea durant l'etapa de Xavier Trias com a alcalde, i és qui estava al capdavant del Departament d'Interior durant l'atemptat de La Rambla. JxCat defensa que cal que la Guàrdia Urbana pugui fer la seva feina amb més recursos humans i físics, però també amb un clar recolzament polític. 

Turisme

Artadi té clar que cal gestionar de manera més intel·ligent el fluxe de turistes que inunden Barcelona per evitar aglomeracions i millorar així la convivència entre els visitants i els veïns de la ciutat. 

Medi Ambient

La lluita contra la contaminació és un dels grans pilars del programa de Junts per Catalunya, que planteja una ciutat més verda, amb més restriccions per als vehicles més contaminants per mitigar així els efectes del canvi climàtic. Artadi aposta per connectar la Diagonal, però no amb el tramvia sinó amb un autobús elèctric. 

Procés

Al llarg de tota la campanya Artadi ha denunciat que si hagués sigut pels comuns, no s'hauria votat l'1-O a Barcelona. És en aquest sentit que des de JxCat recalquen la importància que l'Ajuntament de Barcelona remi a favor del procés independentista. 

Cultura

La cultura com a eina per millorar i redimensionar l'afluència de turistes. És una de les claus del projecte per Barcelona que ofereix Junts per Catalunya. 

Les enquestes s'entesten a deixar Junts per Catalunya en una posició poc influent en el nou equilibri de forces que quedi després de diumenge a l'Ajuntament de Barcelona. Fa quatre anys, Convergència i Unió va viure una nit amarga, veient com Colau s'enduia la victòria contra pronòstic. Ara, el nou espai que ocupa JxCat arriba a les urnes sense la pressió de ser favorits. I com que les expectatives són tan baixes, per poc que pugin, podran pair els resultats més fàcilment. L'esperança: que el factor Puigdemont insufli l'energia necessària per capgirar els pronòstics. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat