La investigació per una possible agressió masclista a la festa il·legal de la UAB, sumada a d'altres recents com la de Sabadell, constata que és una xacra i un dels temes que més preocupa el Govern. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha posat l'accent en aquest sentit i recorda la col·laboració amb altres organismes com la conselleria de Feminismes: "Vull donar dos missatges. Un a les dones, d'acompanyament, són qui ho pateixen. Que s'adrecin als serveis d'atenció a la víctima, perquè allí són ateses; encara que no vulguin denunciar, que hi vagin. I en segon lloc, un missatge als agressors: anem contra ells. En el 83% de les agressions, els responsables són detinguts. Per tant, que sàpiguen quin és el seu camí i el seu destí", ha dit en declaracions a Aquí Cuní de Ser Catalunya.

Malgrat que el conseller demana "no fer de l'anècdota una categoria" sí que llança un avís igual de categòric contra el vandalisme o la persecució que s'ha vist aquest cap de setmana d'uns joves a un cos policial reduït a Tiana, coincidint amb la seva festa major. També per a aquells que han provocat greus destrosses al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona a Bellatera: "Hi haurà vídeos i investigacions, per tant, també conseqüències". D'altra banda, demana diferenciar la joventut que estudia amb els responsables de muntar una festa il·legal des de la Facultat d'Enginyeria: "És evident que no han sigut quatre nanos o senyors que han decidit tirar-ho endavant tot plegat".

Oci nocturn obert?

Des de la conselleria fa una crida perquè aquest organisme es vegi com una institució que vetlla per la seguretat des de moltes mirades, també la de "l'acompanyar i fer possible l'ús dels serveis per a tothom", amb "una mirada més integral". De totes les polèmiques sorgides arran dels casos concrets dels darrers dies, torna a planar l'eterna pregunta: quan s'obrirà l'oci nocturn? Elena tanca files: "Ajuda, però no evita els botellots l'obertura de l'oci nocturn. Fa anys que hem estat joves, vaja, fa unes dècades, i això de l'oci nocturn a les platges, etcètera, es produeix des de fa temps".

Sembla que és una xacra difícil d'eliminar. A tall d'exemple, la matinada de dissabte es va celebrar un macrobotellot a Madrid amb 25.000 persones a Ciudad Universitaria tot i que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, té obert l'oci nocturn i alliberarà les restriccions d'horaris a partir de la nit d'aquest dilluns. D'altra banda, a les portes de la Festa de la Mercè l'obertura de l'oci és una demanda d'altres polítics com la mateixa alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. El conseller li recorda que "fins ara no hi havia dades epidemiològiques suficients per a la seva reobertura".

En clau 100% política, Elena lamenta que "s'hagi fet molta literatura sobre els acords d'Esquerra amb la CUP". Un dels més polèmics, acabar amb els desnonaments per part de la formació anticapitalista que, ara mateix, semblen una quimera i impossibles de poder fer-se realitat des de la pròpia administració. I amb la mirada a l'Estat espanyol, envia un missatge a la Moncloa i en concret, al ministre de l'Interior, Fernando Grnade-Marlaska: "Relacionat amb les competències hi ha una actitud que no és comprensiva ni facilitadora". El Govern demana que Agents Rurals passin a integrar-se en el seu departament, però la dependència de les forces espanyoles continua sent vigent.

Fotografia de portada: imatge de recurs del conseller Elena a la Diada