El repàs de l’hemeroteca sovint és un exercici interessant. Ara fa un mes, en plena campanya electoral catalana, la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso concedia una entrevista al diari El Mundo. El titular, molt a l’estil de la dirigent conservadora: “Si hagués convocat jo unes eleccions, em dirien insensata i paia perillosa”. Paradoxalment, avui ha estat Ayuso qui ha decidit convocar eleccions anticipades, a mitja legislatura, després del terratrèmol de Múrcia. Les ha fixat el 4 de maig. Ho ha fet per a intentar evitar una moció de censura, que tampoc no ha pogut evitar, pel que sembla. Paradoxalment també, el cas està abocat a acabar als tribunals, com el decret de convocatòria del 14-F del Govern de la Generalitat.

La clau està en els tempos d'aquesta convocatòria electoral. La presidenta Isabel Díaz Ayuso ha signat el decret de dissolució del parlament i convocatòria electoral, durant la reunió del govern a la Puerta del Sol. Ho ha fet pocs minuts després de les 12 del migdia i segons l'equip d'Ayuso s'enviava al Bulletí Oficial de la Comunitat de Madrid (tot i que no s'ha publicat). Tot seguit, a les 13:04, Més Madrid ha registrat una moció de censura. Tres minuts més tard, a les 13:07, Ángel Gabilondo n'ha registrat una altra en nom del PSOE. I a dos quarts de tres de la tarda, la Mesa de l'Assemblea de Madrid s'ha reunit, on el PP no té majoria. L'òrgan de govern de la cambra, amb el vot favorable de Ciutadans, no s'ha donat per al·ludida i ha tramitat les dues mocions de censura. I ara, com queda la cosa?

Ayuso dona les eleccions per convocades mentre l’Assemblea no es dona per dissolta i continua amb la seva activitat

Què hi diu la llei? Per una banda, l’article 21.2 de l’Estatut de Madrid estableix que “el president no podrà acordar la dissolució de l'Assemblea quan s'estigui tramitant una moció de censura”. Per altra banda, l’article 2 de la llei que regula la facultat de dissoldre el parlament assenyala que “el decret de dissolució es publicarà al BOCM (Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid) i entrarà en vigor en el moment de la publicació”. Aquesta publicació no es produirà fins aquest dijous al matí.

Què diuen des de l’equip d’Isabel Díaz Ayuso? Argumenten que les mocions de censura s’han registrat després de l’acord de dissolució de l’Assemblea de Madrid, i que aquesta decisió és la que preval. Per tant, hauria de prevaldre la convocatòria electoral. A més a més, constaten que tampoc no s’ha publicat la tramitació d’aquestes iniciatives. Per acabar-ho d’adobar, fonts de la Puerta del Sol acusen el PSOE i Ciutadans de “prevaricació” perquè la Mesa “s'ha convocat "de manera irregular: sense temps ni documentació”.

I què diuen els partits impulsors de les mocions de censura? El PSOE i Més Madrid es remeten a la llei, que estableix que la dissolució no entra en vigor fins que es publica al butlletí oficial, que tindrà lloc demà. Per contra, afirmen, les seves mocions de censura són vigents en el moment que han estat registrades i admeses a tràmit per la Mesa de l’Assemblea.

Una doble realitat paral·lela: Isabel Díaz Ayuso dona les eleccions per convocades mentre l’Assemblea de Madrid no es dona per dissolta i continua amb la seva activitat com si res. De fet, la Junta de Portaveus de l'Assemblea ja ha fixat l'ordre del dia del ple de la setmana que ve. La pugna estarà en qui ha corregut més per sortir a la foto finish. I també en la interpretació que es faci del reglament, si és molt restrictiva o més oberta. La batalla molt probablement es traslladarà en les pròximes hores als tribunals, on el Partit Popular confia a guanyar pel seu coneixement de la judicatura. Com va demostrar amb el tamayazo, és expert en despatxos. Es repeteix el mateix guió que a les eleccions catalanes. Està per veure si també les mateixes portades i editorials contra Ayuso.