Va ser durant un dinar a Madrid la tardor passada. Hi era ell, mà dreta de Pedro Sánchez a la Moncloa, i dirigents d'altres partits polítics. Poc després que Vox omplís Vistalegre, davant del reduït auditori, explicava la seva teoria: la irrupció de l'extrema dreta espanyolista ja li va bé als socialistes. L'argument és que dividia un mateix electorat en tres partits, fet que faria molt complicada la suma. Aquest dinar va tenir lloc abans de les eleccions andaluses, i una cosa va fallar: les tres dretes van sumar i van desallotjar Susana Díaz de San Telmo.

La política també es regeix pel mètode d'assaig i error. Havia fallat una variable que no s'havia tingut prou en compte: la mobilització. Els votants andalusos d'esquerres s'havien quedat més a casa que no pas els de dretes. Amb el discurs de la por no n'hi havia prou. La campanya de Sánchez va tenir en compte aquest factor, i li va sortir rodò: els socialistes reforçats i el trifachito a una trentena d'escons de distància de la majoria absoluta. Aquest cop sí: jugada mestra.

Rere l'operació Sánchez hi ha un nom: Iván Redondo Bacaicoa (Donosti, 1981). És en qui el president espanyol té delegades les funcions de cervell. La teoria de la fragmentació era seva. A més de ser el cap de gabinet del dirigent socialista des que va accedir a la Moncloa, és un spin doctor. És a dir, un assessor polític professional. O com li agrada definir-ho a ell: "algú que es tira per un penya-segat pel seu president". I com és un professional, sense carnet de partit, treballa per qui pagui els seus serveis. També l'extrema dreta que avui combat.

Redondo va ser el principal assessor del popular Xavier García Albiol durant la campanya electoral municipal del 2007 i del 2011, que va dur-lo a ser alcalde de Badalona. Una campanya al més pur estil lepenista, sota el polèmic lema Limpiando Badalona. Va accedir al poder de la tercera ciutat del país atiant un discurs xenòfob, contra els immigrants. Una retòrica que, juntament amb la de l'exalcalde popular de Vitòria Javier Maroto, va ser condemnada pel Consell d'Europa per racista. Va arribar a titllar els romanesos de "plaga" que no volien. Però va ser efectiu: dels cinc regidors que tenia quan va contractar els seus serveis als onze que va obtenir quatre anys més tard.

Redondo va ser l'home que va portar Albiol a l'alcaldia de Badalona amb el Limpiando Badalona.

pedro sanchez ivan redondo efe

A ell no li importa el partit, ni el contingut del missatge, sinó construir lideratges guanyadors en temps rècord. Això fa Redondo & Asociados Public Affairs Firm. Sempre des de la discreció, fora dels focus. La seva mare, que és la qui assegura que més ha marcat en la seva personalitat, és del PNB de tota la vida. I en la seva carrera, Iván Redondo ha treballat pràcticament sempre per a la dreta. Va estudiar campanyes electorals en seminaris de la Universitat George Washington. La seva premissa ha estat sempre la mateixa: simplificar el missatge —sense reduir la realitat— per a fer-lo arribar a la gent de manera comprensible. 

Justament la campanya amb Albiol va ser la que va obrir-li les portes del PP. El 2009 va ser contactat i contractat per Antonio Basagoiti, llavors candidat dels populars a les eleccions basques. Hi havia mals auguris, però Redondo va aconseguir frenar la caiguda a dos escons, mantenint-ne tretze (avui en tenen nou). Aquests tretze diputats van ser claus per desallotjar el PNB després de tres dècades de domini nacionalista i fer lehendakari el socialista Patxi López. La campanya Vull ser lehendakari de Basagoiti va ser guardonada amb els Pollies Awards 2010, els premis que donen l’Associació Americana de Consultors Polítics. Considerats els òscars de la comunicació política, la seva firma ja n'acumula vuit.

Va haver-hi una tercera trucada del PP, la de l’extremeny José Antonio Monago, que volia ser el primer popular en arribar a la presidència de la Junta d’Extremadura. No només ho va aconseguir (i amb l'abstenció d'Izquierda Unida a l'investidura), sinó que a més el flamant nou president d’Extremadura se’l va quedar com a director de gabinet, amb rang de conseller. Va ocupar el càrrec entre el 2012 i el 2015. Quan van ser desallotjats del poder, Monago li va oferir de quedar-se a l’oposició, però Redondo va preferir deixar-ho. Volia desconnectar de la política. Només duraria dos anys aquesta excedència.

El consultor basc va ressuscitar Sánchez de les cendres després de ser defenestrat per la seva pròpia cúpula

ivan redondo tuerka

El 2017 es posava a les ordres del Pedro Sánchez defenestrat pel seu propi partit per investir Rajoy. Redondo va dur-lo a guanyar les primàries contra Susana Díaz, i des de llavors es convertiria en el seu principal assessor. A ell s'atribueix la idea de la moció de censura després de la sentència del cas Gürtel. "És el moment de fer escac i mat. Pots ser president del govern", diuen que Redondo li va dir a Sánchez segons el diari El Mundo. Inicialment, alguns a Ferraz no les tenien totes. Però finalment va prosperar, per primer cop en democràcia, i sense ni tan sols haver de negociar-la amb cap altre partit. Per decantació, tota l'oposició, inclosos nacionalistes catalans i bascos, van veure l'oportunitat per desallotjar del poder el partit més corrupte d'Europa.

Amb molts enemics dins del partit, Sánchez confia en molt poca gent. Però un d'ells és Iván Redondo. L'èxit de la iniciativa va ser degudament recompensat pel nou president espanyol, que el va situar com a cap de gabinet. També va ser ell qui va creure convenient celebrar les eleccions anticipades el més aviat possible, i va fixar el 28 d'abril, en lloc de fer-les coincidir amb les municipals, autonòmiques i europees. "El calendari i el temps és el més important en política", acostuma a dir Redondo. La campanya, basada en la necessitat de mobilitzar-se contra "les tres dretes", li va sortir rodona. Gairebé quaranta diputats més i menys dependència dels partits independentistes.

En gran part, va ser des de Moncloa que va alimentar-se el monstre d'un Vox imparable en escons a les enquestes. La intoxicació va portar a creure fins i tot que estava en posició de fer el sorpasso a Unidas Podemos i qui sap si a Ciutadans. El resultat: 24 diputats que van saber a molt poc per a l'extrema dreta inflada.

En política i en tants altres àmbits, la millor manera de combatre el teu enemic és estudiant-lo de dalt a baix. Infiltrar-t'hi fins i tot. És el que va fer Iván Redondo, que després d'anys assessorant la dreta i l'extrema dreta va passar a combatre-la. De voler expulsar els romanesos amb Albiol a acollir l'Aquarius com a primera mesura en arribar a la Moncloa. És l'home que va aconseguir ressuscitar un Pedro Sánchez que la tardor del 2016 tothom ja donava per acabat després de ser eliminat pel sistema. Avui descansa tranquil·lament a la Moncloa. A diferència de House of cards, no han fet falta morts.