El destí ha volgut que, tan sols dos dies després de les eleccions catalanes del 14-F, hi hagi ple al Congrés dels Diputats. Esquerra Republicana hi anirà amb tot. Després d’interpel·lar la setmana passada el nou ministre Miquel Iceta, li toca presentar una moció. El document, ja registrat a la cambra baixa i que es debatrà el pròxim dimarts, reclama la negociació d’un referèndum d’autodeterminació acorda i negociat per a Catalunya. La iniciativa està abocada al fracàs, davant la negativa del PSOE, però podria servir per veure si Unidas Podemos és consistent amb els seus discursos a Catalunya.

Concretament, el text registrat pels republicans després de la interpel·lació a Iceta insta el govern espanyol a “negociar un referèndum d’autodeterminació amb el Govern de la Generalitat de Catalunya com a solució pactada i democràtica al conflicte polític”.

mocio erc

En l’exposició de motius, el grup parlamentari d’ERC al Congrés assenyala que “davant la realitat complexa” de la societat catalana, “s’aixeca una àmplia i transversal majoria que, segons la demoscòpia, se situa al voltant del 80%, i que aposta per una sortida pacífica i democràtica al conflicte polític per mitjà de la celebració d’un referèndum d’autodeterminació”. Així, continuen els republicans, “aquesta via de solució constitueix una resposta respectuosa amb els drets humans i els tractats internacional i d’acord amb el principi democràtic”.

La setmana que ve també comptarà amb la presència de Laura Borràs a l'hemicicle del Congrés, el que probablement sigui el seu últim ple. La candidata de Junts el 14-F preguntarà al president espanyol Pedro Sánchez si "continua pensant que les relacions entre Catalunya i Espanya són un conflicte intern".

La taula de diàleg, quan es constitueixi Govern

Ara fa dues setmanes, en plena campanya electoral, ERC va aconseguir aprovar, amb els vots del PSOE i Unidas Podemos, una altra moció. En aquell cas, el text instava el govern espanyol a "reunir-se a la taula de diàleg i negociació bilateral amb el Govern de la Generalitat de manera immediata, un cop constituït el nou Govern sorgit de les eleccions del 14 de febrer, per a avançar de forma decidida en la resolució del conflicte polític existent entre Catalunya i l'Estat espanyol". A banda dels partits del govern espanyol, també hi van votar a favor els quatre diputats del PDeCAT, els del PNB i els d’EH Bildu. En canvi, Junts per Catalunya i la CUP van abstenir-se, advertint que es tractava d’un “engany”.