Dos mesos després de l'entrada en vigor de l'article 155, Mariano Rajoy constatava que la majoria independentista formada per ERC, Junts per Catalunya i la CUP continuava on l'havien deixat el Consell de Ministres i el Senat, rebentant l'estratègia del govern espanyol de fer saltar pels aires la força del sobiranisme. Envoltat pels seus i des d'una sala de Génova, 13, el Partit Popular assistia a l'enfonsament de Xavier García Albiol, amb el greuge comparatiu que suposava la victòria de Ciutadans, i amb el fantasma de "era massa aviat per convocar eleccions" planant per les seus del PSOE i Cs. Així i tot, els populars es negaven a veure el resultat com un plebiscit sobre la República catalana.

"La suposada arcàdia feliç no va ser reconeguda ni per Veneçuela, ni per Cuba, ni per les institucions europees. Ja ho va dir la UE, que fos quin fos el resultat, mai reconeixeria la República, el trencament i trepitjada de les lleis i la Constitució" deia el vicesecretari de comunicació Pablo Casado, preguntat per El Nacional sobre les paraules de Carles Puigdemont, relatives a què "la República havia derrotat la monarquia del 155". "No és ningú per dir que derrota l'estratègia dels Estats, és un pròfug de la justícia", reblava el portaveu, més tard.

La qüestió és que el partit del govern espanyol lluitava en una nit ombrívola i amarga per capgirar la interpretació dels mitjans de comunicació sobre la possibilitat que l'estratègia de l'Estat s'hagués enfonsat el 21-D. "No ha fracassat ja que ha aconseguit que la llei regeixi a Catalunya" avisava Casado sobre l'aplicació del 155. Per aquest motiu, insistia que la intervenció de la Generalitat marcaria un punt d'inflexió per si es tornava al camí de la DUI i l'incompliment de la Constitució.

En segon lloc, a Génova el dol era evident pel "mal resultat" dels populars catalans, que assolien la debacle històrica en uns comicis i que podrien perdre el grup parlamentari propi –a causa dels 3 escons. "El PP porta 40 anys defensant l'Estat a Catalunya, davant insults, menyspreus i escarnis" relatava el vicesecretari. A Barcelona, però, Albert Rivera hi carregava denunciant que Cs havia fet "tot el possible" per batre l'independentisme, recordant que havia quedat per davant de la resta de partits estatals.

El fet és que PSOE i Ciudadanos amenacen de demanar explicacions en les pròximes hores sobre el fracàs de l'estratègia. Pedro Sánchez i Rivera s'havien posicionat a favor que el 155 es perllongués més de dos mesos i els comicis es convoquessin al gener, o inclús, a mitjans d'anys. Així les coses, Rajoy va preferir una intervenció ràpida i eleccions al desembre. "Les bestretes els dilluns es fan fàcilment i es va establir un acord per prendre mesures d'urgència" es defensava el vicesecretari al respecte, preguntat per aquest diari. 

Així i tot, el portaveu no ha volgut explicar què havia dit Rajoy als seus en la sala on seguien el recompte, on hi havia la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría, el número u al Congrés, Rafa Hernando, els ministres Álvaro Nadal, Fátima Báñez, Cristóbal Montoro, o els portaveus Javier Maroto, Fernando Martínez Maillo, entre d'altres. 

Allò que sí serà d'immediat és l'examen de consciència a què el president espanyol sotmetrà els barons del partit, a qui ha convocat aquest divendres a les 12h. Fonts de la direcció popular reconeixen que potser s'haurien equivocat a l'hora d'entrar en lluita pel vot útil, com insinuant que potser els hauria anat millor intentant unir esforços amb Cs. "Lo important és que els constitucionalistes han guanyat" deia Casado, convertint-se així en l'únic dels dirigents dels grans partits que admetia preguntes en roda de premsa. "En aquest partit donem la cara", sentenciava.