El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat els acords de la Mesa del Parlament en virtut dels quals es va poder tramitar l'aprovació de la Llei de Referèndum i la Llei de Transitorietat Jurídica, normes que al seu torn ja han estat ja suspeses cautelarment.

És a dir, el TC ha anul·lat definitivament els acords parlamentaris del 6 i 7 de setembre, el que en realitat converteix en il·legítima la tramitació parlamentària que va permetre aprovar la lleis del referèndum i de transitorietat jurídica.

La decisió del ple del TC, en concret, ha estat estimar els dos incidents d'execució de sentència presentats per l'advocat de l'Estat contra els acords del Parlament citats.

A més, els magistrats han acordat posar en coneixement del fiscal l'actuació de Carme Forcadell, presidenta del Parlament, i de diversos membres de la Mesa, per si pogués ser constitutiva de delicte.

A més de la presidenta, estan afectats el vicepresident primer, la secretària primera, el secretari tercer i la secretària quarta de la Mesa del Parlament de Catalunya.

La decisió ha estat adoptada per unanimitat i declara la inconstitucionalitat i nul·litat dels acords impugnats.

"L'autonomia parlamentària no pot servir de pretext perquè la Cambra autonòmica arribi fins a l'extrem d'arrogar-se la potestat de vulnerar l'ordre constitucional", assenyala el TC.

"El Parlament de Catalunya ha desatès una vegada més les reiterades advertències d'aquest Tribunal (...)" i està provant de "portar endavant el seu projecte polític de desconnexió de l'Estat espanyol i creació d'un estat català independent en forma de república".

"Això suposa intentar una inacceptable via de fet (incompatible amb l'Estat social i democràtic de Dret) per reformar la Constitució al marge d'ella", condemna el TC.

Votacions del 6 i 7 i setembre

El Tribunal recorda que, d'acord amb el diari de sessions dels dies 6 i 7 de setembre, la Mesa del Parlament va acordar l'admissió a tràmit de les dues proposicions de llei a proposta dels grups parlamentaris JxS i CUP-CC i va sotmetre a votació del Parlament en ple l'alteració de l'ordre del dia i la proposta de supressió de tràmits parlamentaris per al seu debat i aprovació.

El 6 de setembre, a més, la Taula va rebutjar les sol·licituds de reconsideració formulades pels grups de la minoria parlamentària (C's, PSC i PPC).

Tal actuació parlamentària es va dur a terme "malgrat les expresses advertències que els van ser formulades prèviament, per escrit, pel Secretari General del Parlament i el Lletrat gran".

Ambdós van advertir que aquesta actuació contradeia la sentències del TC i també que la tramitació de les proposicions de llei pel procediment de lectura única (contingut al Reglament de la Cambra després de la seva reforma) estava suspès cautelarment, recorda el TC en les dues interlocutòries d'avui.