El ple del Tribunal Constitucional ha aprovat per unanimitat estimar parcialment els recursos d'empara interposats el passat 4 de novembre pel PP, C's i PSC contra la proposta de Junts pel Sí i la CUP de votació de la resolució independentista del 9-N, que declara engegat el procés per a la creació de l'Estat català.

Els recursos al·legaven que la proposta de resolució vulnera l’Estatut i la Constitució. C’s i PP reclamaven, a més, mesures cautelars perquè no se celebrés el ple del 9-N que va aprovar la declaració de ruptura.

La decisió, presa aquest dimarts al matí, valora positivament els tres recursos presentats contra l’admissió a tràmit de la declaració rupturista del Parlament aprovada el passat 9 de novembre, quan encara no estava constituït el grup parlamentari del Partit Popular.

La declaració d’inici del procés de desconnexió ja va ser anul·lada pel TC, però quedava també el recurs d’empara sobre el procés d’admissió a tràmit, que ara el tribunal ha decidit acceptar. 

Unanimitat

Segons ha informat l'alt tribunal, el ple ha aprovat per unanimitat les tres sentències que estimen de manera parcial cadascun dels tres recursos presentats contra l'acord de la Mesa del Parlament que va rebutjar els escrits de reconsideració contra l'admissió a tràmit de la proposta independentista, perquè entén que amb aquesta decisió va vulnerar els drets dels diputats que reclamaven la reconsideració.

Malgrat admetre aquest assumpte per estudiar-ne el fons, el Constitucional no ha acollit la petició de mesura cautelar instada llavors per C's i el PP de deixar en suspens el tràmit, amb la finalitat d'evitar que arribés a produir-se el debat de la proposta independentista.

El PSC no va sol·licitar la suspensió perquè no existia cap precedent de mesura cautelar en un recurs contra decisions de parlaments, i va creure, com finalment va passar, que aquesta petició estava abocada al fracàs.

A més, segons els recurrents, els acords parlamentaris adoptats pels partits que impulsen la ruptura de Catalunya amb Espanya atemptaven també contra l'ordre constitucional i la democràcia, per la qual cosa no se'ls podia donar validesa.

El TC, al servei del PP

Mentre el Govern no ha volgut fer valoracions fins llegir-se el text, JxSí no ha trigat a reaccionar. El diputat Roger Torrent ha assegurat al Parlament que "no ens sorprèn la decisió del TC, demostra que és un tribunal polititzat al servei del PP i que ha entrat en campanya". 

Torrent s'ha lamentat que ja "estem acostumats a la judicialització de la política per part del PP, de l'Estat i dels altres grups que s'hi han sumat", i ha afegit que el TC "ha acabat donant la raó als partits que no volien ni que es debatés al Parlament la declaració del 9-N".

El PSC i C's ho celebren

C's i PSC no s'han pogut estar de celebrar-ho. Un "toc d'atenció", segons el portaveu parlamentari de C's, Carlos Carrizosa, que qüestiona la "imparcialitat" de la Mesa.

"La Mesa ha de fer una reflexió sobre quin ha estat el seu paper en l'inici de la legislatura com a òrgan que ha de garantir els drets de tots els grups parlamentaris", ha afegit en una roda de premsa posterior el diputat socialista Ferran Pedret.