El Ministeri d'Hisenda, que dirigeix Cristóbal Montoro, ha bloquejat els comptes de la Generalitat. A partir d'aquest dijous només es poden fer efectius els pagaments compromesos prèviament si se certifica per escrit que no s'està finançant el referèndum de l'1 d'octubre. La mesura també afecta a l'ús de targetes de crèdit dels alts càrrecs de la Generalitat.

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat avui l'ordre del ministeri en què aquest assumeix el pagament de les nòmines dels treballadors de la Generalitat de Catalunya.

 

La intervenció de fet dels comptes de la Generalitat la va acordar el Consell de Ministres divendres passat, tot i que Montoro va donar un ultimàtum de 48 hores al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè adoptés un acord de no disponibilitat de part del pressupost pel qual s'absté de fer noves despeses, a més de remetre al ministeri un llistat de despeses pendents.

En haver-se superat ja el termini, Montoro ha aplicat les mesures anunciades, mitjançant les quals el ministeri assumeix els pagaments de la Generalitat per garantir que no es destinin a finançar el referèndum.

Les mesures de Montoro, que el Govern considera una aplicació encoberta de l'article 155 de la Constitució, van ser la resposta del govern central a la decisió del vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, de no remetre setmanalment al ministeri informes de la intervenció de la Generalitat per acreditar que no es dedica ni un sol euro a l'1-O. No obstant això, la interventora de la Generalitat ha tornat a remetre aquesta setmana a Madrid les certificacions de les despeses del Govern.