El titular del jutjat d'Instrucció número 31 de Madrid ha processat l'exvicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato i una desena de persones, físiques i jurídiques, per possibles delictes de corrupció en els negocis, blanqueig de capitals i presumpta elusió fiscal.

En la interlocutòria coneguda aquest dilluns, el jutge Antonio Serrano-Arnal dona per conclosa la instrucció del cas que des del 2015 investiga l'origen del patrimoni de l'exministre. Entre les conductes sota sospita es troben els contractes publicitaris de Bankia, origen del presumpte delicte de corrupció entre particulars, pels quals figuren com a processats Rato i unes altres dotze persones, incloses les agències Zenith i Publicis.

El magistrat considera que Rato i la resta dels investigats van cobrar comissions per l'adjudicació de campanyes de publicitat de Bankia els anys 2011 i 2012, quan Rato era president de l'entitat. Segons el jutge, Rato es va embutxacar 835.000 euros per aquesta via.

El jutge Antonio Serrano-Arnal ha acordat transformar les diligències prèvies de la instrucció en procediment abreujat i donar trasllat de les actuacions al ministeri fiscal i a l'Advocacia de l'Estat perquè en un termini de 20 dies presentin escrit d'acusació. La decisió del jutjat madrileny no és ferma, ja que les parts podran presentar recursos de reforma o d'apel·lació en els propers cinc dies.

Rato denuncia una investigació "extrajudicial i prospectiva"

De fet, la setmana passada, l'exministre va acusar el ministeri fiscal, l'Agència Tributària i la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, així com al servei de Prevenció del Blanqueig (SEPBLAC), de dur a terme una investigació "extrajudicial i prospectiva" en contra seu en el marc de la causa que s'investiga al jutjat d'instrucció número 31 de Madrid pel presumpte origen il·lícit del seu patrimoni.

rodrigo estona arbreda del real tercer grau - Efe

Imatge: Rodrigo Rato en una sortida de Soto del Real / EFE

En un escrit enviat al jutge, va denunciar que la documentació aportada per l'UCO i per l'Oficina Antifrau (ONIF) que es va lliurar a les parts el mes de gener passat "és la prova evident i gràfica de la investigació extrajudicial i prospectiva que s'ha estat realitzant des de fa més de sis anys respecte de la persona de Rodrigo Rato i el seu entorn més proper". "En efecte, s'ha dut a terme una investigació paral·lela, a l'esquena del jutjat i de les defenses, coordinada per l'UCO, l'AEAT, el SEPBLAC i la representant del ministeri fiscal adscrit a aquesta causa", ha afirmat la defensa del que va ser vicepresident del govern espanyol.

En conseqüència, va sol·licitar a l'instructor la nul·litat de tota la documentació que formaria part d'aquesta "investigació paral·lela", per haver-se obtingut, segons afirma, sense mandat judicial, per referir-se a persones i empreses que "no guarden relació amb la present causa" o per estar relacionada amb peces separades ja arxivades.

L'escàndol de les 'targetes black'

L'exvicepresident del govern espanyol va ser condemnat a quatre anys i mig de presó per l'escàndol conegut com el de les targetes black, a través de les quals 86 membres de Caja Madrid i, posteriorment, Bankia van gaudir dels diners que procedien de targetes opaques d'aquesta entitat financera que no van declarar a Hisenda. Per aquest cas, Rato va ingressar a la presó de Soto del Real el 25 d'octubre del 2018 i, des d'aleshores, ha gaudit de permisos de sortida i el tercer grau.

Imatge: Rodrigo Rato durant un judici / EFE