El Govern ha autoritzat en la seva primera reunió d'aquest any els departaments de la Generalitat a realitzar les "accions oportunes" per garantir als expresidents de la Generalitat "l'atenció i el suport que necessitin per assegurar el seu dret a viure dignament durant totes les etapes de la vida i que puguin cobrir les seves necessitats personals i socials bàsiques".

La consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha volgut subratllar que "l'origen d'aquesta modificació està en la malaltia del president Pasqual Maragall", que l'any 2007 va comunicar que patia Alzheimer, i que "no se'n deriva cap benefici econòmic o material per al president Puigdemont, que ja té garantida la seva oficina". De fet, Artadi ha assegurat que no li consta que Puigdemont hagi demanat cobrar el seu sou i ha recordat que l'expresident Jordi Pujol hi va renunciar.

L'estatut dels expresidents va quedar regulat per una llei del 2003, quan Jordi Pujol va abandonar la presidència, amb la voluntat de garantir que puguin atendre les seves necessitats amb la dignitat que correspon a algú que ha exercit la màxima representació institucional de Catalunya.

No obstant això, des del Govern s'argumenta que des d'aleshores "les circumstàncies personals dels expresidents" han canviat i també "la situació personal i individual de cadascun". En concret, des de l'executiu s'assenyala factors com estar en actiu, l'edat o la salut que requereixen atencions i necessitats diferents. Tot plegat, obligaria a adaptar la normativa a la situació personal de cadascun d'ells i a les noves necessitats que "van sorgint".