El Govern ha admès que la sentència del TJUE que conclou que el vicepresident Oriol Junqueras tenia immunitat quan va ser condemnat pel Tribunal Suprem pot afectar la classificació final dels presos. "Hi pot haver, òbviament, algun canvi", ha assegurat la consellera de Presidència, Meritxell Budó.

Les juntes de presons van demanar l'11 de desembre el segon grau per als presos, però la classificació definitiva està pendent de la decisió final de la Secretaria de Mesures Penals, que forma part de la Conselleria de Justícia i disposa de dos mesos per prendre una decisió. La proposta de les juntes va ser resultat d'un llarg debat en el qual no es va aconseguir la unanimitat.

El conseller Jordi Turull, empresonat a Lledoners, advertia aquest diumenge en una entrevista a Catalunya Ràdio que seria incomprensible que no se'ls concedís el tercer grau, especialment després de la sentència del TJUE. El tercer grau permetria als presos sortir de la presó durant el dia.

Budó ha explicat que la decisió depèn dels tècnics, però ha admès que és un fet "evident" que des del moment en què les juntes van pronunciar-se i la decisió final de la secretaria s'ha produït la sentència del TJUE.

De fet, el Govern reclama que el Tribunal Suprem "obeeixi" la sentència del TJUE sobre la immunitat del vicepresident Oriol Junqueras i el deixi en llibertat, sense dilatar més la decisió perquè pugui passar Nadal amb la seva família.

"Aquesta sentència invalida el judici, que s'hauria de declarar nul i que totes les preses puguin ser alliberades", ha afegit.

Budó s'ha referit també al fet que, gràcies a la sentència del TJUE, Carles Puigdemont i Toni Comín han aconseguit la seva acreditació al Parlament tot i els entrebancs imposats per la justícia espanyola. "Denunciem aquest allunyament cada dia més clar i notori de la justícia espanyola envers la justícia europea", ha advertit.

Pel que fa la condemna d’inhabilitació de Torra dictada pel TSJC, la consellera ha explicat que el Govern estudia diferents escenaris amb l’objectiu de garantir “la defensa" de de presidència de la Generalitat i de la institució.

La consellera ha respost també al posicionament aprovat al congrés que ERC va celebrar aquest cap de setmana que situa el diàleg i la via negociada com a opció prioritària per arribar a la independència.

Budó ha recordat que “el Govern en conjunt va aprovar poder exercir el dret a l’autodeterminació i aquesta és el posicionament de l’executiu”.