Matí de debat entre cupaires a l'assemblea, transcendental, que l'esquerra independentista celebra avui a Sabadell amb 2.988 assistents. En el torn d'intervencions de la militància de base, les de les organitzadors eren previsibles, hi ha hagut to, volums, vehemències i arguments per a tots els gustos i colors. La dicotomia entre investir Artur Mas o no investir-lo ha fet saltar guspires dialèctiques entre els participants en forma d'aplaudiment, algun xiulet i algun "¡Visca la Terra!". De res han servit les advertències de la mesa del conclave perquè no s'aplaudís ni xiulés els intervinents.

Divisió en les intervencions

Si cal fer cas a les intervencions, la divisió és més que evident. Hi ha hagut ponents que han defensat a capa i espasa l'acord amb tot tipus d'arguments. "Mao Tse Tung es va aliar amb els seus adversaris per guanyar la guerra contra el Japó", ha recordat un assembleari que, fins i tot, ha defensat entrar a Govern en cas d'acord. "Als Onze de Setembre, no tots érem de la CUP", ha avisat una altra per exigir l'acord amb Junts pel Sí. "Tenim al davant una finestra d'oportunitat històrica!", ha clamat una altra participant per defensar la investidura, per reblar que "sense independència no hi ha revolució social". "Les contradiccions no ens han de fer por"", ha recomanat un assistent mentre un altre demanava "assumir la capacitat de ser decisius". Des del País Valencià, un assembleari ha exigit l'acord "per fer la independència perquè marxeu ja!".

Eleccions: escenari regressiu

Des de Lleida, un altre participant alertava que unes eleccions anticipades eren un "escenari regressiu" i que calia el pacte per bastir un "nou ordre favorable a les classes populars". Des de Girona s'ha defensat l'acord perquè els que "tenen contradiccions són els de JxSí i ara ja l'oportunitat d'obrir un procés constituent". "No investir Mas seria trair la història i tornar a l'autonomisme i anar contra la independència". "Hem d'aprendre a diferenciar la tàctica de l'estratègia", ha avisat una dona. I un dels darrers intervinents ha utilitzat Xavier García Albiol i la seva amenaça d'aplicar el 155 de la Constitució si hi ha acord: "Que no us agrada el rock and roll?, que no voleu canya? Sí a l'acord!", ha exclamat.

Proposta-xantatge

Per la banda del "no" a la investidura tampoc s'han quedat curts. Un dels participants ha titllat la proposta d'acord oferta per JxSí com un "xantatge". Una mare autònoma ha carregat contra el pla de xoc per "ridícul". "Vull la independència però no a qualsevol preu. Tornem al carrer, enfonsem el capitalisme!", ha sentenciat la mateixa assembleària. En la mateixa línia s'ha expressat un inscrit que assegurava que "fer l'acord suposava donar l'esquena a en Jorge –imputat i acusat per la Generalitat per aldarulls en una vaga– i no donar-la a Mas".

Elits catalanes

"No podem investir Mas, hem d'enterrar les elits catalanes i que no tornin a néixer, no podem fer president el líder d'un partit burgès", ha insistit una altra assembleària. "El pla de xoc no va enlloc, no a Mas i sí a la independència per canviar-lo tot, que és el nostre projecte polític, ¡tornem al carrer!", ha afegit una altra. "Mas és un obstacle per ampliar la base social del procés", defensaven altres". "No podem atorgar l'hegemonia del procés a un partit que representa la corrupció, les retallades i les privatitzacions", ha conclòs una altra assembleària. "No a Mas, clar i contundent, volem uns Països Catalans lliures, socialistes i feministes!", ha tancat una altra el seu discurs.

Foto: Els diputats Antonio Baños i Albert Botran / SERGI ALCÀZAR