El Tribunal Constitucional d'Alemanya ha aclarit el camí per a la ratificació i el posterior desemborsament del fons de recuperació europeu de gairebé 800.000 milions d'euros amb què la UE vol impulsar la seva economia després de la pandèmia en desestimar el recurs presentat per un grup de ciutadans alemanys.

Les dues cambres del Parlament alemany havien aprovat el fons el 25 i el 26 de març, però un grup entorn del fundador de la ultradretana Alternativa per Alemanya, Bernd Lücke, va presentar un recurs d'urgència davant del TC. En una primera decisió, el Constitucional havia ordenat paralitzar el procés de ratificació —només faltava la firma del president, Frank-Walter Steinmeier— mentre no es dictés sentència sobre això.

Els demandants argumentaven que els tractats europeus prohibeixen que els Estats membres de la UE contreguin deutes de forma conjunta. El Govern alemany i la Comissió Europea, per la seva part, s'emparaven en l'article 122, que contempla la possibilitat de contreure deutes en el cas que hi hagi catàstrofes naturals o esdeveniments fora del comú en un o diversos estats membres.

Ara Steinmeier pot firmar la llei i Alemanya pot destinar el que li correspon al fons de reconstrucció, tot i que encara queda pendent una altra demanda d'inconstitucionalitat d'una altra iniciativa. Aquesta demanda argumenta que el fons pot anar en contra del principi constitucional que determina la sobirania pressupostària del Parlament alemany.

El TC, en la seva decisió d'avui, afirma que un primer examen no ha mostrat una alta probabilitat que això sigui així, tot i que encara no hi hagi una decisió final sobre això.

El Fons de Reconstrucció Europea estarà dotat amb 800.000 milions d'euros, part dels quals es lliuraran als Estats membres de la UE en forma de crèdit i informe en forma de subvencions a fons perdut. Part dels diners s'han de recaptar a través d'emissió de deute, que podrà començar mentre el fons no sigui ratificat pels 27 països de la UE.