El consell nacional de CDC s’ha reunit aquest mateix matí a Vic per acordar el reglament del seu congrés de dissolució que se celebrarà el 8 de juliol. Convergència segueix el seu procés de transició cap a una nova formació després que els militants del partit van aprovar majoritàriament aquesta opció en l’anomenat superdissabte. 

En el consell, que s'ha celebrat abans del míting que han protagonitzat Artur Mas, Carles Puigdemont i Francesc Homs a Vic, el responsable de coordinació institucional ha presentat el reglament, però s’hi ha introduït dues esmenes abans de ser aprovat per unanimitat.

Una de les esmenes afecta l’article 9, en què es proposava que la direcció que quedarà al capdavant de CDC –en referència a aquella part del partit que per qüestions jurídiques haurà de continuar mantenint-se en actiu–, sigui escollida a proposta del Comitè Executiu Nacional.

Rebuig de Gordó

L’exconseller Germà Gordó ha intervingut per pronunciar-se en contra d’aquest punt i defensar que es puguin presentar candidatures a aquesta direcció. Gordó encapçala un dels corrents del partit que pugna per liderar el nou partit.

Finalment l’esmena s’ha acceptat i es presentaran candidatures al congrés en comptes de repartir les responsabilitats a proposta del CEN.

La segona esmena afecta al punt quart, en què es proposava que la mesa del congrés fos la de l’actual consell nacional. Finalment s’ha decidit que la mesa sigui escollida en començar el congrés. De fet, la presidenta del consell nacional, Irene Rigau, ja havia deixat clar que s’acomiadava d’aquesta responsabilitat en la darrera reunió d'aquest òrgan.

Tots els militants

Segons el reglament aprovat avui, podran participar en el congrés tots els militants, tot i que en les votacions només hi podran prendre part aquells que estiguin a corrent de pagament. La militància que hi vulgui participar s’hi haurà d’inscriure i pagar una quota per sufragar les despeses de la cimera.

El congrés haurà de debatre i aprovar el document de “transitorietat entre CDC i la nova força política que s’impulsa”. Atesa l’excepcionalitat del conclave, “totes les sessions del congrés es faran en plenari”.

Al llarg del consell nacional el responsable de coordinació institucional ha abordat la forma com s’emprendrà tot el procés de transició cap a la nova formació i ha exposat diferents casos que s’han estudiat.