Demà, dilluns 1 de juny, un 40% de les escoles públiques catalanes i el 20% dels centres educatius concertats, estaran obertes. Corresponen als col·legis de regions en fase 2 de la desescalada. Així ho ha assegurat el conseller d'Educació, Josep Bargalló, aquest diumenge, que també ha explicat que calculen que l'acompanyament d'alumnes d'educació infantil serà d'un 5% i dels que acaben etapa, serà del voltant del 50%. 

Entrevistat a RAC1, el responsable d'ensenyament ha assegurat -com ja ho va fer ahir la consellera de Salut, Alba Vergés- que el retorn a les escoles és segur. "Les autoritats sanitàries ens diuen que podem obrir. Per tant, és bo que, com a servei públic, que puguem fer-ho. Totes les escoles acolliran els alumnes les famílies dels quals hagin expressat la necessitat que l'alumne rebi aquest acompanyament", ha insistit.

Davant el neguit dels equips directius i claustres de professors sobre com es compliran totes les mesures de seguretat, el conseller ha explicat que des del departament han elaborat "una missió d'acompanyament a les escoles per esvair dubtes" i ja treballen en l'assessorament amb els centres que encara no estan en fase 2. 

La majoria d'activitats presencials fins acabar el curs seran individuals i personalitzades, no lectives ni avaluables per la majoria d'alumnat excepte els que acaben una etapa. El curs lectiu continua fins el 19 de juny de manera telemàtica. "El que s'oferirà a les escoles és la preparació pels que afronten la selectivitat, els que havien de fer el projecte de cicle formatiu, els que acaben ESO i Primària..."

Canvis a partir de setembre

En relació al principi del curs vinent, Bargalló ha explicat que s'haurà de fer servir els espais amb menys alumnes dels habituals, per la qual cosa caldrà buscar-ne de nous. 

També ha apuntat que caldrà repensar el sistema de menjador i l'"hora del pati", que ha assegurat que es garantirà. Així, ha explicat que de moment es treballa amb dues opcions, que són establir diferents torns dins l'horari del centre o bé ampliar els espais.

Bargalló ha assenyalat que caldrà parlar amb ajuntaments –de fet, ha indicat que ja estan en contacte amb ciutats com Barcelona, Badalona, Lleida o Girona- i amb el món privat.