Els editors de les revistes en català han plantat cara al veto del PP i Vox a cinc revistes en català de la biblioteca de Borriana, a Castelló. El president de l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), Germà Capdevila, ha anunciat que activaran la via judicial per denunciar la censura. A més, ha detallat que presentaran una denúncia a les institucions europees i una queixa formal al Síndic de Greuges del País Valencià. Per lluitar contra la censura que s'està fent des de la dreta i la ultradreta contra les revistes catalanistes, l'APPEC també ha avançat que facilitarà la subscripció a les publicacions "a tot arreu on actuï la censura" i estudia mesures de discriminació positiva dels títols. A més, ha posat un equip legal a disposició de les publicacions afectades: Cavall Fort, Enderrock, Camacuc, El Temps i Llengua Nacional.

La roda de premsa de l'APPEC ha comptat amb el suport d'Òmnium Cultural i Plataforma per la Llengua. També hi ha assistit la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; la presidenta del Parlament, Anna Erra; i el secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Oriol Duran; i el número tres de la llista d'ERC al Congrés a les eleccions del 23-J, Francesc-Marc Álvaro.

Mesures judicials per les revistes en català

Capdevila ha titllat la retirada de les revistes d'"assalt a la llengua" amb l'objectiu d'eliminar-la i l'ha comparat amb la persecució del català a les dictadures tant de Primo de Rivera (1923-1930) com de Franco (1939-1975). "Ens preguntem si ens hem de preparar per a una nova època fosca per a la llengua", ha dit. Així mateix, ha assegurat tenir "una mala notícia contra tots els que volen acabar amb la llengua": "No podran amb nosaltres. No desapareixem. Al contrari, posarem en marxa una sèrie de mesures per aconseguir que el català i la cultura catalana siguin més forts que mai".

Pel que fa a les mesures, l'APPEC interposarà una demanda civil per demanar la restitució de les publicacions retirades perquè la llei no permet a un regidor retirar revistes d'una biblioteca pel seu compte. Així mateix, presentarà queixes davant la Unió Europea i el síndic del País Valencià —alhora que posaran un equip legal a disposició dels grups editors afectats.

Mobilització contra la retirada

Lluny de l'àmbit judicial, l'associació es reunirà amb el Govern i amb totes les entitats a favor tant de la protecció com de l'impuls de la llengua catalana per coordinar les accions. També s'ha anunciat una primera mobilització de rebuig a la retirada de les revistes per a aquest dilluns a les 19.00 hores davant de la biblioteca de Borriana. Finalment, l'APPEC llançarà la campanya de subscripcions més gran de la història de l'entitat —tot i que no han volgut donar detalls perquè encara s'està ultimant amb els diferents grups empresarials. "Posant un tuit contra Vox no solucionarem el problema. El solucionarem si la gent assumeix pagar 10 o 15 euros a l'any per pagar una revista en català", s'ha limitat a dir Capdevila. 

D'altra banda, el president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, també ha afirmat que es tracta d'un atac que s'ha recolzat en una estructura lingüística de l'Estat que discrimina el català. El seu homòleg d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha titllat l'atac de "croada de l'extrema dreta" contra la llengua i ha assegurat que atacar-la "és atacar tot un país". Finalment, els editors de les revistes han mostrat el seu rebuig a Vox i han anunciat la intenció de perseverar en la seva activitat editorial. És el cas de Llengua Nacional, la presidenta de la qual, Màriam Serra, ha asseverat que l'atac és "un globus sonda fet en un poble petit per veure com respon la societat i després fer-ho a major escala". Des de Cavall Fort, han agraït el suport rebut aquest dijous.