La decisió del Tribunal Constitucional alemany de qüestionar la compra de deute per part del Banc Central Europeu a països que necessitin fortes injeccions de capital i no tinguin fàcil la devolució, ha provocat nervis a França, i no cal dir a Espanya i Itàlia. El Constitucional alemany podria evitar que el Bundesbank participés en el futur en aquestes operacions.

El diari Le Monde, ben connectat amb el deep state francès i el rotatiu francès amb més presència internacional, ha reaccionat avui amb un contundent editorial que posa el crit al cel. Directament veu perillar la UE, almenys tal com se la veia fins ara. "La sentència del Tribunal Constitucional alemany del dimarts 5 de maig posa en dubte tant la independència del Banc Central Europeu com la preeminència del Tribunal de Justícia de la UE", conclou el rotatiu francès.

La crisi del coronavirus ha fet sorgir el fort malestar dels països del nord per la política de cooperació amb el Sud, que consideren que es dedica a països que després malgasten les ajudes, i l'editorial de Le Monde certifica que es va cap a una crisi política important.

"Un ultimàtum a Europa. És difícil veure d'una altra manera la desagradable sentència que el Tribunal Constitucional alemany va dictar dimarts, 5 de maig. Més enllà d’un atac a la política monetària a la zona euro, la decisió dels jutges de Karlsruhe posa en dubte la pedra clau de la Unió Europea que és el seu Tribunal de Justícia (CJEU) de Luxemburg, garant suprem de aplicació uniforme del dret europeu a tots els estats membres. És a dir, la Unió mateixa", assenyala el diari sense embuts.

El rotatiu assegura que des de fa anys hi ha un enfrontament entre el TC alemany i el Tribunal de Justícia de la UE -"entre els jutges de Karlsruhe i de Luxemburg"- sobre interpretacions comunitàries. Reconeix que el TC alemany se sent defensor dels estalviadors alemanys que es consideren danyats per les taxes baixes del Banc Central Europeu, i admet que això arrenca de la voluntat de crear el 1951 un organisme fort que evités els problemes que va tenir la República de Weimar per defensar-se del nazisme.

Però insisteix que el TC alemany ha fet ara un "atac brutal" en un moment que s'està parlant que el Banc Central Europeu invertirà 750.000 milions d'euros en recompra de deute.

La crisi del coronavirus està agreujant la divisió entre el nord i el sud d'Europa, i França intenta desesperadament que Alemanya no s'alinei definitivament amb Holanda i els altres països partidaris del rigor en la despesa. "La crisi causada pel Covid, de la qual cap govern europeu en té la culpa, està eixamplant la bretxa que hi ha entre el nord i el sud del continent. L'amenaça que té la UE de la pitjor recessió de la seva història, exigeix ​​una sòlida política de solidaritat financera. Alemanya, que es beneficia molt de la UE i de l'euro, no pot evitar-ho. En absència d’una política europea real, la confiança en l’euro només es pot basar en el respecte per part dels Estats de les regles i institucions que s’han donat junts", intenta argumentar el diari francès.