El secretari d'Organització de Podemos, Pablo Echenique, ha assegurat que, més enllà del que succeeixi amb la Valle de los Caídos, el govern espanyol no ha d'oblidar que la revisió de la Llei de Memòria Històrica ha de servir per anul·lar les sentències del franquisme, permetre que es pugui jutjar els responsables dels crims de la dictadura com 'Billy el Niño', i facilitar la identificació dels espanyols que estan fosses, entre altres mesures.

En declaracions a Europa Press, Echenique assenyala que la memòria històrica "és Franco i el Valle de los Caídos, però també moltes altres coses", per a la qual cosa advoca per un acord en la tramitació parlamentària de la reforma de la Llei de Memòria.

"Un no s'ha d'oblidar de les altres coses. El Valle de los Caídos és el més espectacular, però no ens pot fer oblidar l'anul·lació de les sentències del franquisme, que el Govern també s'ha compromès a avançar; que ha que jutjar els crims del franquisme, doncs tenim a 'Billy el nen' i torturadors que es passegen lliurement i tenen una pensió més alta perquè se li han posat medalles; i que som el país del món després de Cambodja amb gent sense identificar en fosses comunes".

Pel que fa al futur de la Vall dels Caídos, ha tornat a defensar la idea que es converteixi en un monument per recordar "els horrors" del franquisme a l'estil del que passa amb els camps de concentració nazis. "A Alemanya, els camps de concentració són llocs als que la gent aprendrà els horrors del nazisme i per a això podria servir el Valle de los Caídos --apunta-. Conèixer la història perquè no es torni a repetir".

Aquesta idea de mostrar "els horrors" de la dictadura per garantir que no es repetiran podria ser aplicada a qualsevol monument franquista, encara que admet que la Valle de los Caídos és la més espectacular.

En tot cas, i davant de la proposta del president Pedro Sánchez de convertir el Valle de los Caídos en un cementiri civil, ha indicat que "l'important" és posar-se d'acord, per a la qual cosa hi ha promesa una tramitació parlamentària com a projecte del decret llei.