El periodista Toni Soler ha valorat d'aquesta manera el segon grau que han acordat les juntes de presons per als presos polítics, en comptes del tercer grau, que ha fet que s'endarrereixi 6 mesos la possibilitat de sortir al carrer:

"Jo voldria els presos al carrer ara. Tota la resta em sembla una putíssima merda i ho engegaria tot a rodar, inclòs el Clàssic i el Nadal. Però jo no sé com va, això", ha indicat.

La qualificació dels presos polítics en règim de segon grau no ha caigut igual entre els dos socis del Govern. JxCat ho veu "decebedor" i considera que hi ha pogut influir la "pressió política i mediàtica" dels últims dies, en mig de les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez. Des d'ERC, en canvi, defensen que es tracta d'un assumpte "tècnic" i apunten que no hi pot haver "pressions als funcionaris". 

El primer de valorar el veredicte de les presons ha estat el vicepresident de la cambra catalana, Josep Costa, que ha assegurat que una altra decisió era "possible", i que la prova d'això és que no hi hagi hagut unanimitat en les juntes de tractament entre el segon i el tercer grau. "Davant el dubte", defensa, s’havia d’haver adoptat la mesura "que menys perjudiqui els presos". En aquest punt ha volgut recordar que mesures com el segon o el tercer grau penitenciari són fórmules "perfectament legals i normals" del compliment de les penes i en cap cas una "excarceració".

A l'altre costat, els republicans, de qui depenen les presons a través de la Conselleria de Justícia, dirigida per Ester Capella, volen deixar clar que es tracta d'un tema "tècnic" i que el respecten. El president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ha sortit a rebatre l'opinió dels seus socis de Govern i ha assegurat que no es pot traslladar la "pressió als tècnics". "La nostra feina no és pressionar els tècnics i funcionaris", ha defensat, tot apuntant que a partir d'ara estudiaran si la millor opció per als presos és presentar un recurs contra la classificació de les juntes o treballar per aconseguir que se'ls apliqui l'article 100.2, que també els permetria sortir de la presó per treballar.