El doble escàndol de la DGAIA (la xarxa de pederàstia que va abusar d’una menor de només 12 anys protegida per la Generalitat i les seves irregularitats econòmiques) han portat el Departament de Drets Socials, dirigit per Mónica Martínez Bravo, a accelerar la transformació de la secretaria general, ara a l’ull de l’huracà. Aquest dilluns, la consellera s’ha reunit amb les principals entitats del tercer sector, que són les que gestionen en molts casos els serveis que ofereix la DGAIA i per això també està en el punt de mira, i col·legis professionals per explicar el futur de l’ens i la seva voluntat d’obrir una nova etapa amb una transformació integral. Martínez no ha donat els detalls d’aquests canvis, que ha batejat com a Pla de transformació integral de la DGAIA,  però ha assegurat que ho farà aviat, però ha reconegut que els darrers episodis han accelerat la situació i fa que hagin “d’explicar ja a la ciutadania el que s’ha de treballar, accelerar les qüestions que quedaven pendents i obrir la nova etapa”. El que sí que ha avançat és que un dels seus objectius serà “reforçar la prevenció dels abusos a la infància” després del cas de la menor, a qui un home que en aquell moment tenia 40 anys va captar a través d’una aplicació, va violar i va prostituir. 

“Hem de reformar la prevenció, que ha de ser més protectora i preventiva, millorar la gestió i el bon govern. Cal vetllar per una bona gestió administrativa i la màxima qualitat d’atenció als centres”, ha insistit la consellera a la sortida del que ha descrit com una reunió “molt profitosa” a la seu del departament. “Tot això forma part d’un diagnòstic des de fa molts anys. Ara posem fil a l’agulla i ho englobem en una gran transformació”, ha afegit, assegurant que l’objectiu és prevenir problemes en la gestió i donar una “millor protecció a la infància” per evitar que casos “tan esfereïdors no tornin a passar mai més”. 

Més població i més complexa, un repte per a la DGAIA

Martínez ha identificat com a principals problemes de l’ens la manca de recursos i també el fet que durant temps s’han seguit uns protocols que “no funcionen”. A més, ha demanat tenir en compte que la població ha augmentat molt però també la seva “complexitat en molts aspectes”, fet al qual cal sumar la “sofisticació” del món de les xarxes socials: “La realitat ha canviat i els reptes de la infància també. Ens hem de redimensionar per fer-hi front. Durant molts anys no s’han fet canvis i això fa que sigui necessària una transformació profunda”. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!