Des d'aquest mateix mes de març, els quatre hospitals de la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran oferiran el mètode d'avortament quirúrgic a les dones que vulguin interrompre voluntàriament el seu embaràs. Fins ara, les dones que volien avortar quirúrgicament a aquesta part del territori, es veien forçades a traslladar-se a altres regions sanitàries, ja que allà només es podia optar pel mètode farmacològic.

D'aquesta manera, no hi ha cap territori a Catalunya on no es pugui escollir amb quin mètode es vol avortar. "Avui assolim una fita històrica llargament reivindicada pel feminisme: que totes les dones, visquin on visquin, pugui exercir el dret a l'avortament tant amb el mètode farmacològic com amb el mètode quirúrgic arreu del territori. L'equitat territorial és fonamental per garantir el dret de les dones a decidir sobre el mateix cos", ha exposat la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge. La consellera ha apuntat que el país té un deute amb les dones que fins ara s'han hagut de traslladar a altres zones per poder avortar d'aquesta manera.

Catalunya, punta de llança en el dret de l'avortament

Verge ha celebrat que amb aquesta nova mesura Catalunya demostra que és "punta de llança dels drets sexuals i reproductius". La consellera remarca que des de Catalunya es garanteix aquest dret molt més que en altres parts de l'Estat espanyol i ho ha exemplificat amb la Comunitat de Madrid.

"Tenim més de 80 centres per la interrupció voluntària de l'embaràs distribuïts arreu del país que realitzen, això representa el 40% del conjunt de l'Estat espanyol. Madrid, amb una població similar, té set centres", ha exposat. Verge ha remarcat que per motius com aquest, des d'Europa s'ha reconegut la tasca de la Generalitat en l'aposta dels drets sexuals i reproductius. "Catalunya és el país de la Unió Europea on es practica el dret de l'avortament amb més equitat territorial", ha sentenciat. 

Defensar el dret de l'avortament en moments convulsos

"Vull subratllar quina és la rellevància d'aquest anunci en un context internacional de regressió de l'accés al dret de l'avortament i de qüestionament dels drets sexual i reproductius per part de partits i governs de dreta, extrema dreta i fonamentalistes", ha destacat la consellera. Per exemple, en països com els Estats Units el dret de l'avortament que semblava segur ja no ho és, després de la darrera decisió del Tribunal Suprem estatunidenc majoritàriament conservador.