L'ambaixada espanyola a Suïssa ha posat de manifest la desesperació que es produeix en medis diplomàtics espanyols quan el president Carles Puigdemont es trasllada a algun país, fins al punt que apareixen tensions amb el ministeri d'Afers Exteriors, segons consta en un cable diplomàtic del 13 de març. El cable fa referència a la visita que va efectuar Puigdemont a Zuric el 28 de febrer passat, i en ell s'excusen al ministeri que "per evitar mals entesos" ja van anunciar que tenien "escassa informació" del que faria el president a l'exili.

"Sobre aquesta visita, en l'àmbit bilateral, poc a reportar. Per evitar mals entesos s'ha comunicat a la secretaria general d'Europa del ministeri d'Exteriors l'escassa informació de la qual disposem sobre el viatge, i vam recalcar que un cop més no se'ns havia comunicat, almenys a aquesta representació, detalls o agenda del desplaçament", assenyala la nota amb to de queixa. "Se'ls advertia també que no ens constava cap mena de sol·licitud de trobada a nivell cantonal o local, i que com sempre agrairíem en el seu cas la màxima transparència al respecte". El cable és un dels documents que va aportar el ministeri d'Afers Exteriors en la causa judicial per intentar tancar les delegacions del Govern a Alemanya, Suïssa i el Regne Unit, als qual ha tingut accés El Nacional. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha tombat aquesta ofensiva jurídica.

WhatsApp Image 2019 08 01 at 20.04.09

En el mateix cable, l'ambaixada reconeix que va aprofitar el Saló de l'Automòbil de Ginebra per sondejar les autoritats locals, sobre si el conseller d'Afers Exteriors, Alfred Bosch, que va visitar també Suïssa, mantindria algun contacte polític amb el govern helvètic. "Crec que és molt improbable que Bosch hagi tan sols arribat a demanar cap cita a les autoritats suïsses. Dijous, amb ocasió de la inauguració del Saló de l'Automòbil a Ginebra, vaig poder conversar profusament amb les autoritats locals i cantonals, sense que hi hagués cap referència a aquesta visita", assenyala la nota. Mostra preocupació perquè Bosch sigui entrevistat a la televisió RTS i al diari Le Temps, i apunta que "almenys per ara" no ho faran. El conseller en realitat va assistir a una sessió a l'ONU a Ginebra organitzada per Unescocat.

L'ambaixada també apunta que ha fet gestions per evitar contactes del vicepresident del Parlament Josep Costa, amb el legislatiu suís, i que per a això es van reunir amb el cap dels serveis d'internacional del Parlament helvètic. Es conformen però amb que la trobada no se celebri a la seu del legislatiu. "Respecte de la visita del vicepresident del Parlament Costa, de la qual ja es va parlar al gener però que sembla ser que es va ajornar, he realitzat diverses gestions per dissuadir d'una trobada el pròxim dia 19 [de març] almenys en seu parlamentària. Primer, amb l'ambaixador Claudio Fischer, cap dels serveis d'internacionals del Parlament [suís], a qui he recalcat que no pretenem interferir en la independència dels parlamentaris als quals s'ha demanat la trobada (2 de l'intergrup Suïssa-Catalunya, el president Mathias Reynard i el vicepresident Frédéric Borloz, i la cristiano-conservadora Elizabeth Schneider-Schneiter, presidenta de la comissió d'Exteriors de la cambra baixa), però que a la vigília d'una visita del president del Ständerat (Cambra alta suïssa) a Madrid, i coneixent les manipulacions a les quals sotmeten qualsevol contacte els independentistes), es recomanava almenys no mantenir la trobada en seu parlamentària", indica el cable.

Crítiques als interlocutors suïssos

L'ambaixada no amaga malestar amb els suïssos i es queixa en una altra informació de la "freqüent falta de lleialtat de les nostres contraparts suïsses", en al·lusió al fet que sovint no fan cas de les peticions espanyoles sobre Catalunya. Posa com a exemple que van assabentar-se "per casualitat" de la visita del delegat del Govern a Suïssa, Manel Manonelles, a la presidenta de l'Assemblea parlamentària del Consell d'Europa, Liliane Maury Pasquier, per un guarda de seguretat "d'origen espanyol", que va mostrar de forma irregular a l'ambaixada la llista de visitants.