Mentre la política espanyola debat sobre la possibilitat d'abordar o no una amnistia que acabi amb la judicialització del procés, el torcebraç contra l'independentisme continua als tribunals en plena efervescència. L'advocat del president Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha tramitat davant del Tribunal Suprem dues noves peticions de recusació contra el jutge instructor, Pablo Llarena, després que el magistrat es posicionés públicament en contra d'una amnistia i en qüestionés la constitucionalitat. A més, també ha presentat dos recursos, en nom de Puigdemont i del conseller Toni Comín, contra la providència del jutge en què es fixava un termini de deu dies perquè informessin si havien demanat mesures cautelars al TJUE per recuperar la seva immunitat.

En dos escrits, als quals ha tingut accés ElNacional.cat, l'advocat argumenta la nova recusació contra el jutge instructor en les declaracions de Llarena del passat 12 de setembre a la Universitat de Burgos en què durant una conferència "es va esplaiar sobre les eventuals conseqüències i actuacions que prendria en cas que s'arribés a aprovar la llei d'amnistia". 

"A partir de les manifestacions realitzades pel magistrat instructor no hi ha cap dubte sobre la seva falta d'imparcialitat i interès directe en la present causa, que obliguen novament a recusar-lo", argumenta en el recurs que ha tramitat en nom de Puigdemont, Comín i Clara Ponsatí. El text recorda diferents resolucions del jutge que, segons assegura, evidencien la seva parcialitat, però també episodis com el premi que va rebre de mans de la Fundación Villacisneros, "d'extrema dreta".

Sense base jurídica

D'altra banda, la defensa de Puigdemont i Comín ha presentat també dos recursos contra la interlocutòria de Llarena en què fixava un termini de 10 dies perquè "justifiquin" si han demanat mesures cautelars al TJUE per recuperar la immunitat que els va retirar el Tribunal General de la UE en la seva sentència del passat 5 de juliol. Els dos eurodiputats van presentar un recurs contra aquella decisió la setmana passada, però no van demanar mesures cautelars per recuperar la immunitat mentre el TJUE es pronuncia. Això va desconcertar el jutge instructor, que estava pendent de saber si Puigdemont demana o no mesures cautelars per decidir si activa l'euroordre que reclama la Fiscalia, o espera a conèixer la decisió del TJUE sobre el recurs. 

Boye adverteix que no hi ha base jurídica perquè Llarena faci aquest requeriment emplaçant-los a informar sobre les seves intencions en relació a les cautelars i que, per tant, la providència "no s'ajusta a dret". L'advocat retreu que el jutge pretén "esquivar" les figures legals establertes per tenir informació sobre l'estat d'un procediment "mitjançant un requeriment d'informació a la defensa sense empara legal de cap mena". En aquest sentit, recorda que un requeriment imposa l'obligació de donar-hi resposta, tot i que en aquest cas el jutge no disposa de base legal per plantejar-lo.