Una exposició sobre la Guerra Civil a Lleó, emmarcada dins els actes per celebrar el dia de la Hispanitat, ha provocat molt enrenou per la visió del conflicte que s'ofereix. Per exemple, segons el contingut de la mostra, els "sublevats" de la guerra civil no van ser els militars protagonistes del cop d'estat de 1936, que acabaria precipitant la guerra, sinó els guerrillers antifranquistes, "los del monte", que van fugir de la repressió i lluitaven contra el règim de la dictadura. Qui estava a càrrec d'aquesta exposició? La Guàrdia Civil, i aquesta l'han visitada fins i tot el ministre Fernando Grande-Marlaska, segons informa eldiario.es. 

Qui eren els sublevats? 

Tal com recull aquest diari, en l'exposició anomenada “La Guardia Civil al servicio de la ciudadanía” explica diferents moments de la història de los, entre els quals el fenomen dels "maquis" durant el Franquisme. En aquest panell, la policia els descriu com una amenaça que no s'eliminarà fins al 1942, i que per aconseguir-ho es van crear les "contrapartides", formades per guàrdies civils que es feien passar per guerrillers i anaven vestits com ells, movent-se per les mateixes zones que els autèntics membres de la resistència antifranquista. Així, el seu objectiu era treure informació dels moviments de la milícia republicana i provar rebuig als autèntics guerrillers entre els habitants dels pobles pels quals aquests s'organitzaven i que van donar-los suport i refugi quan va acabar la Guerra i Francisco Franco va arribar al poder. A aquests maquis, els guerrillers antifranquistes, els defineixen com a "sublevats", un terme que normalment s'utilitza per parlar dels organitzadors del cop d'Estat del 36.

No és l'únic cas en què aquesta exposició dona una visió poc habitual i distorsionada de la Guerra Civil. Per exemple, en l'apartat dedicat a la guerra en cap cas es fa referència al cop d'estat contra el govern de la II república, i es fan servir els termes "aixecament" i "sublevació", sense incorporar tampoc el terme militar, com sol ser usual, a banda de una gran quantitat d'errors i imprecisions. Probablement, el més greu de tot el que s'exposa en la mostra és el fet que la Guàrdia Civil vulgui destacar que la "veterania, disciplina i abnegació del seu cos", van esdevenir un "factor decisiu per al triomf o el fracàs de la sublevació del 18 de juliol del 1936". El cos també dedica un espai de l'exposició al general Mola, considerat el director del cop d'Estat del 36, i recullen les seves paraules: "S'haurà de tenir en compte que l'acció ha de ser extremadament violenta per a reduir tan aviat com sigui possible al enemic, que és fort i ben organitzat. Evidentment, després seran empresonats tots els directius dels partits polítics, societats o sindicats no afectes al moviment". 

Llei de memòria democràtica 

Aquesta exposició i la seva distorsionada visió de la Guerra Civil arriba amb l'entrada en vigor de la nova llei de memòria democràtica. A partir d'aquesta, s'haurà d'exhumar el cos de Primo de Rivera del Valle de los Caídos i de Quipo de Llano de la Basílica de l'Esperança de Sevilla, on encara continuen enterrats. De moment, la família de Primo de Rivera ha avançat que faran ells mateixos l'exhumació abans que no ho obligui la llei, mentre que la del militar encara no s'han pronunciat.