Disset promotors musicals han reclamat transparència a l'Ajuntament de Sevilla en l'adjudicació de l'Icónica Fest. Aquestes entitats van assenyalar que suposen el 25% de la facturació de la música a Espanya.
Aquestes empreses promotores van informar que han presentat formalment diverses sol·licituds davant de l'Ajuntament de Sevilla, la seva Delegació de Cultura i la societat municipal Contursa (Congressos i Turisme de Sevilla), amb l'objectiu d'"obtenir informació pública i completa sobre els procediments administratius seguits per a l'adjudicació de l'ús de la Plaça d'Espanya durant els mesos estivals, en el marc de la celebració de l'Icónica Fest".
Indiquen que aquestes disset promotores de tot Espanya representen una part substancial del teixit professional dels espectacles musicals i festivals al territori nacional i que totes elles han manifestat el seu interès "legítim" a participar en qualsevol procediment públic de licitació que es convoqui per a la programació d'esdeveniments musicals a la Plaça d'Espanya, espai declarat Bé d'InterésCultural (BIC) i d'ús públic.
Els promotors denuncien que, malgrat el valor patrimonial de l'enclavament i a l'evident repercussió dels esdeveniments celebrats en ell", no consta cap convocatòria pública ni procediment transparent mitjançant el qual s'hagi adjudicat l'ús d'aquest espai emblemàtic a l'actual promotora del festival - assenyalada en mitjans com Green Cow S.L.-, ni tampoc la firma d'un contraremolquin règim de concurrència o igualtat d'oportunitats".
A través d'escrits presentats els dies 18 de maig, 29 de maig, 4 de juny i 15 de juny de 2025, els signants han sol·licitat l'expedient complet d'adjudicació de l'ús de la Plaça d'Espanya, les condicions i tramitació dels contractes amb l'empresa promotora actual, informació sobre la cessió de la gestió de l'esdeveniment a través de l'empresa municipal Contursa, la identificació del personal funcionari i tècnic intervinent i l'accés als expedients vinculats a la declaració de l'esdeveniment com a activitat d'interès general (acústica, impacte, etc.).
"Malgrat la reiteració d'aquestes sol·licituds —realitzades conforme a l'establert en la Llei 39/2015,la Llei 9/2017 de Contractes del Sector Públic i la Llei de Transparència Públicade Andalucía—, no s'ha obtingut cap resposta oficial per part de l'Ajuntament ni de les seves entitats dependents. En paral·lel, s'han difós en mitjans declaracions de responsables públics en les que s'al·ludeix a la prórrogade l'explotació de la Plaça d'Espanya per un període de fins a sis anys amb un cànon inicial de 190.000 euros anuals, sense constar procediment legal habilitant," afegeixen.
Les disset entitats promotores signants subratllen que totes elles han produït esdeveniments musicals "de gran qualitat" en diferents comunitats autònomes, i que compten amb solvència i capacitat organitzativa "més que acreditada". Algunes d'elles han col·laborat amb administracions públiques, gestionat festival en espais històrics o patrimonials, i atret a milers d'espectadors, "sempre respectant els principis de legalitat, transparència protecció de l'entorn", insisteixen.
Consideren que la Plaça d'Espanya "no pot convertir-se en un espacioreservado sense competència real, sobretot quan existeixen múltiples agents culturals interessats i qualificats per proposar projectes d'alt nivell, capaços de reforçar la projecció nacional i internacional de Sevilla com a capital cultural del sud d'Europa.
Per això, acaben assenyalant que, "en vista de l'opacitat i la possible vulneració dels principis de concurrència i legalitat, les entitats signants formulen reserva expressa de l'exercici d'accions legals davant de les autoritats administratives, judicials o de fiscalització que resultin competents, amb l'objetivode garantir que l'ús dels espais públics patrimonials —com la Plaça d'Espanya— es regeixi pels principis bàsics que l'han d'inspirar acció pública: publicitat, igualtat, objectivitat i lliure competència".
A més, indiquen que reafirmen la seva voluntat de participar en un model de gestió cultural "obert, transparenti i al servei de la ciutadania", i insten a l'Ajuntament de Sevilla "a reconduir aquesta situació amb la convocatòria d'un procediment públic per a futures edicions del festival i qualsevol altre esdeveniment de caràcter musical o cultural que pretengui celebrar-se en aquest espai singular.
Les disset entitats són: La Música No Se Toca, Produccions Corunyeses, Rehalar, Zahara 2000, Concert Tour Gestions, Territori Musical, MPH, Nervión Flynn Producciones, Mandaldrian, La Rock Entertainments, Terra Music & Events, Riff Producciones, Doble A Serveis Acústics, de Huelva d'Esdeveniments i Espectacles, Iniciatives Culturals Mar Menor, Berin Iglesias yJ&J Music Events.