El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna per impagament un dels homes forts del partit d'extrema dreta Vox: Ivan Espinosa de los Monteros. L'actual portaveu del grup parlamentari de Vox al Congrés ha vist com el tribunal desestimava el seu recurs per deslliurar-se de la condemna per intentar eludir el pagament les obres de casa seva, segons ha informat elDiario.es

El Suprem ha recolzat així la decisió presa per l'Audiència Provincial de Madrid, segon tribunal a condemnar a dirigent del Vox. Ara, Espinosa ha de pagar els 63.183 euros que té de deute per les obres, a més d'interessos i també ha d'assumir les costes judicials. El portaveu de la formació d'extrema dreta s'ha negat a donar declaracions sobre la condemna. 

Una casa i una societat fugaç 

La casa que Espinosa volia reformar gratis la va adquirir l'any 2010. Es tracta d'un habitatge modern i luxós amb jardí al districte de Chamartín que va costar 1,2 milions d'euros. Quan el dirigent el va adquirir era un immoble amb una plata baixa i una principal que va transformar en una casa de quatre altures. Ascensor, gimnàs, garatge, piscina i zones verdes són algunes de les comoditats amb les quals compta.

Per contractar les obres que van fer possible aquesta transformació radical de l'habitatge, Espinosa va fer servir una societat limitada de la qual era l'únic accionista i administrador amb el nom Pedro Heredia 6 SL. És aquesta societat la que va ser condemnada per primer cop per impagament en el Jutjat de primera instància número 10 de Madrid l'any 2014. 

La societat, ja condemnada, va acabar tancant deixant el seu deute gairebé intacte, a excepció d'algunes factures que havia assumit entremig. Això no ha impedit que la justícia ratifiqués a Espinosa el que ja havia dit en dues condemnes anteriors: ha de pagar el que deu per la reforma. 

Polèmica al voltant de l'edifici

No pagar per les obres faraòniques que es van fer a l'edifici ja és un escàndol gros, però no és l'únic que envolta l'habitatge de Charmatín. Per una banda, tot va quedar en família, ja que l'arquitecta, companya de partit i esposa d'Espinosa, Rocío Monasterio, va ser l'arquitecte del projecte. 

Un projecte que no estava massa ben apuntalat, ja que l'any 2019 el govern municipal de José Luis Martínez-Almeida (PP) de poc clausura l'edifici. El motiu? La casa no tenia llicència de primera ocupació i funcionament. És a dir, la construcció va incomplir els permisos d'obra que van sol·licitar. Finalment, però, la parella va poder normalitzar la situació. 

 

Imatge principal: Ivan Espinosa de los Monteros, portaveu del grup parlamentari de Vox a Congrés dels Diputats / Efe