El diputat del Sinn Féin de l'Assemblea d'Irlanda del Nord Declan Kearney ha escrit un article donant suport a la causa independentista catalana. Ho ha fet al portal Anphoblacht, en el qual fa una anàlisi de la situació de l'independentisme català, la seva influència al Congrés dels Diputats i a Europa, així com explica les vinculacions entre els partits nacionalistes i independentistes d'arreu d'Europa. Kearney es mostra contundent: "La negació de la democràcia nacional a Catalunya, al costat d'Irlanda, Euskal Herria i Escòcia, ja no es pot ignorar com a qüestió europea". 

Declan Kearney, diputat del Sinn Féin: "Un referèndum d'unificació d'Irlanda és inevitable"

 

Vincles històrics entre els dos països

Així mateix, explica els forts vincles històrics entre Catalunya i Irlanda, sobretot, entre el Sinn Féin i Esquerra Republicana, ja que "gaudeixen de relacions fraternals de llarga durada". "Aquesta lluita compartida va ser destacada per Pere Aragonès durant un acte organitzat per ERC amb motiu de la Diada, quan va parlar de l'impuls per l'autodeterminació i la independència a Irlanda, Euskal Herria, Escòcia i altres llocs", explica el diputat dels nacionalistes irlandesos. 

De fet, considera que "el govern de coalició ha estat bo per a la política a l'estat espanyol". "És el primer govern progressista que inclou una coalició de partits d'esquerra des de la Segona República el 1936/37", explica el diputat de l'assemblea nord-irlandesa. De fet, posa d'exemple que al Congrés ja es pugui utilitzar el català, el gallec i l'euskera, així com la petició de reconeixement oficial de la llengua catalana al Parlament Europeu i a les institucions europees. 

La unitat i el pragmatisme, claus

Tot i això, alerta que podrien ser "gestos simbòlics", malgrat que obre camí cap a un "nou horitzó de negociació entre el govern espanyol i el català". En aquest context, remarca la prioritat dels principals partits independentistes: l'amnistia. "Aconseguir aquests resultats es crearan les condicions polítiques necessàries perquè es reprendrà un procés de negociació entre els governs català i espanyol per assolir el dret a l'autodeterminació i nous arranjaments democràtics nacionals", afirma el diputat.

Així mateix, alerta de la necessitat d'unitat entre formacions nacionalistes i independentistes, fet que considera com a "principal repte d'Esquerra i Junts". "Això serà essencial per desenvolupar una estratègia de negociació exitosa i cohesionada", assegura Kearney, qui aposta per un camí "pragmàtic". Per això, proposa que la UE jugui un paper "constructiu" i que, amb la presidència espanyola de la UE, es pugui "desbloquejar" totes aquestes possibilitats.