La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha obligat la diputada d'ERC Marta Rosique a retirar unes acusacions formulades des de la tribuna contra el PP, al qual ha reprovat, segons les seves paraules, per "assassinar impunement" 15 immigrants subsaharians que van morir ofegats el 2014 a la platja del Tarajal, a Ceuta.

Rosique fixava la posició del seu grup davant d'una moció de PP sobre la polèmica trobada entre el ministre de Transports, José Luis Ábalos, i la vicepresidenta veneçolana, Delcy Rodríguez, quan ha carregat contra els populars per la seva "obsessió malaltissa" amb Veneçuela.

Llavors els ha recriminat que s'atreveixin "a parlar de drets humans" i ha manifestat: "Vostès, vostès, els que van assassinar 15 persones al Tarajal, vostès, els que van desplegar 6.000 policies nacionals i guàrdies civils...".

Immediatament, les seves paraules han provocat una bronca als escons per les protestes dels diputats del grup popular.

Intervenció de Meritxell Batet

Davant l'enrenou generat, entre aplaudiments dels seus companys i les irades veus dels diputats del PP, ha intervingut la presidenta de la cambra, Meritxell Batet, que ha demanat "per favor" a la diputada catalana que retirés del Diari de Sessions "la expressió acusatòria explícita d'assassinar algú ".

En un primer moment, Rosique ha intentat continuar amb el seu discurs no atenent el requeriment, però quan la presidenta l'ha comminat per segona vegada a retirar les seves paraules, ella ha accedit i ha manifestat: "Ho retiro".

Batet li ha donat llavors les gràcies i li ha demanat que continués mentre demanava silenci davant l'enrenou que persistia a l'hemicicle.

La diputada d'ERC ha prosseguit reclamant explicacions "a aquells que parlen de drets humans i en canvi envien 6.000 policies i guàrdies civils a apallissar persones que l'1 d'octubre ...".

15 morts a Tarajal

Els fets que l'han portat a acusar el PP d'"assassinar 15 persones" a la platja del Tarajal van ocórrer, amb Mariano Rajoy com a president del Govern espanyol, el 6 de febrer de 2014, quan 15 subsaharians van morir ofegats en intentar arribar a la costa de Ceuta.

La causa oberta per un jutjat de Ceuta va ser arxivada en dues ocasions per considerar que "no podia atribuir-se a la Guàrdia Civil cap delicte pel que fa a la seva actuació per evitar l'entrada a Espanya dels immigrants, ni tan sols a títol d'imprudència".