L’ofensiva diplomàtica de l’Estat espanyol contra el procés no afluixa. Segons ha pogut saber El Nacional, l’ambaixador espanyol a Mèxic ha suggerit al president del Congrés mexicà que "no seria convenient" permetre una trobada de diputats del congrés mexicà amb els representants d'una delegació de l’ANC a estances parlamentàries.

La comitiva, que visitarà Mèxic entre el 22 i el 29 de setembre, l’encapçala Jaume Sobrequés, catedràtic d’Història de Catalunya a la UAB. Ell mateix participarà en les diferents conferències i debats polítics amb el tema “Catalunya, Mèxic i els nous Estats d’Europa” que han organitzat l’ANC-Mèxic i l’Associació Catalana per a la Integració (AC).

Lligams amb el PRD

La visita de l’ANC al Congrés incloïa la trobada informal amb diputats del Partit de la Revolució Democràtica (PRD). És un partit fundat per Cuauhtémoc Cárdenas, fill de l’ex-president mexicà Lázaro Cárdenas. Els lligams entre el PRD i Catalunya són profunds perquè precisament el govern de Lázaro Cárdenas va donar refugi a molts exiliats durant la guerra civil espanyola.

És per això, que la trobada entre Sobrequés i els actuals diputats del PRD té especial rellevància i, fonts consultades, asseguren que la reunió es celebrarà malgrat les maniobres de la diplomàcia espanyola. En qualsevol cas, es buscarà un altre lloc.

La Catalan Week mexicana

Entre les diferents activitats programades hi ha una taula rodona a la Universitat Autónoma Metropolitana (UAM) el dia 29 que comptarà amb la participació de l'expresident de la Cambra de Diputats mexicana Porfirio Muñoz Ledo i el responsable del Programa d'Estudis sobre la UE a la Universitat Nacional Autónoma, Luis Antonio Huacuja Acevedo.

En l'apartat cultural, s'ha programat una mostra de cuina catalana a la Ciutat de Mèxic el 24 de setembre (a les 14:30h), al Centro Cultural Nelson Mandela. A més, en l´acte s´hi projectaran els documentals “Història d’un Futur”, “Els forjadors de la Diada” i "Estelada, un símbol provisional", amb comentaris de Jaume Sobrequés.

Tot plegat forma part dels actes programats per les assemblees exteriors de l'ANC sota el paraigua de la Catalan Week.